Govor

Dobro jutro! Bomo počasi pričeli.

Pričenjam 22. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so s seje danes zadržani naslednji poslanke in poslanci: Alenka Jeraj in Ferenc Horváth, potem pa imamo še nekaj pooblastil, in sicer, Zoran Mojškerc nadomešča Jelko Godec, Jožef Horvat nadomešča Janeza Ciglerja Kralja, doktor Martin Premk nadomešča Tamaro Vonta, magister Miroslav Gregorčič pa magistro magistrico Almo Intihar.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. točka: Predlog za izvolitev treh kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

2. točka: predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

3. Točka: Predlog sklepa o spremembi sklepa o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja.

10. aprila pa sem predlagala še razširitev dnevnega reda seje z naslednjima točkama in sicer, 2.a Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču na Ptuju in 2.b Predlogi za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniška mesta okrajnih sodnic in sodnika na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Želi kdo v imenu poslanske skupine okrog dnevnega reda? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 14 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.b točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 14 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste kot običajno prejeli v varovani predal sistem UDIS, ker vsebuje osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona, če jih nameravate navajati, pa vas lepo prosim, da me predhodno o tem obvestite, da v takem primeru skladno s 101. členom Poslovnika sejo zapremo za javnost.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV TREH KANDIDATOV ZA SODNICO ALI SODNIKA NA EVROPSKEM SODIŠČU ZA ČLOVEKOVE PRAVICE V STRASBOURGU, ki ga je Državnemu zboru predložila predsednica republike.

Predlog ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki sem vabila Urad predsednice Republike Slovenije. Seje se udeležuje magister Uroš Krek, generalni sekretar Urada predsednice Republike Slovenije, ki ga prav lepo pozdravljam!

Predsednica republike je Državnemu zboru posredovala predlog za izvolitev treh kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, s katerim Državnemu zboru v izvolitev predlaga profesorja doktorja Aleša Galiča, profesorico doktorico Vasilko Sancin in doktorja Boštjana Zalarja. Zakon o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč v 6. členu določa, da se predsednik Republike Slovenije po pridobitvi mnenja Vlade in Sodnega sveta do prijavljenih kandidatur za kandidate za sodnika mednarodnega sodišča opredeli ter posreduje predloge potrebnega števila kandidatov za izvolitev Državnemu zboru. Lahko pa predlaga tudi več kandidatov, kot je potrebno po pravilih mednarodnega sodišča. Predlog mora biti obrazložen. Državni zbor izvoli kandidate za sodnika mednarodnega sodišča s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Sodnica ali sodnik iz Slovenije bo svoj mandat začela oziroma začel po izteku mandata sedanjemu sodniku doktorju Marku Bošnjaku v letu 2025. Predlog predsednice republike je obrazložen. Priloženi sta mu tudi mnenji Vlade in Sodnega sveta, upošteva pa tudi pogoj o zastopanosti kandidatov obeh spolov.

Sedaj pa dajem besedo magistru Urošu Kreku, izvolite.