Govor

Uroš Krek

Najlepša hvala, gospa predsednica.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Kot ste že tudi vi povedali, 12. februarja je predsednica Republike s strani predsednice Državnega zbora prejela obvestilo, da 4. julija poteče šestletni mandat šestim članom Sodnega sveta, medtem tudi trem, ki jih na predlog predsednice republike izvoli Državni zbor. Predsednica republike po ustavi za to funkcijo izbira izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, Zakon o sodnem svetu pa prav tako določa, da mora biti število predlaganih kandidatov večje, in sicer največ dvakrat večje od števila ki se jih voli. Predsednica republike je tako 16. februarja objavila poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov. Prejeli smo šest prijav. Prejeli smo vse prijave, opravili pogovore z vsemi kandidati, na podlagi tega je predsednica Republike na kandidatno listo za tri člane uvrstila naslednje štiri kandidate, mogoče majčkeno drugačen vrstni red, kot ste ga vi predstavila, gospa Tanja Bohl, profesor doktor Rajko Pirnat, gospod Valter Vindiš in profesor doktor Marko Novak.

Odvetniška zbornica Slovenije je predlagala gospo Tanjo Bohl. Gospa Tanja Bohl se je v imenik odvetnikov vpisala leta 2006. Leta 2007 postala odvetnica partnerice, leta 2013 odprla svojo odvetniško pisarno. Leta 2022 je zaključila specialistični študij delovnega prava in socialne varnosti na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in pridobila tudi status odvetnika specialist za področje delovnega prava. V okviru svojega dela primarno sodeluje z delodajalci, katerim svetuje v vseh delovno pravnih zadevah. V sodnih postopkih pa pred sodišči zastopa tako delodajalce kot tudi delavce, dejavna pa je tudi na področju pogajanja s sindikati. Svoje znanje posreduje tudi preko številnih izobraževanj, ki jih izvaja za najrazličnejše naročnike. Je članica mnogih člankov, njeni prispevki pa so tudi pogosto objavljeni v strokovnih revijah s pravnega področja.

Profesor doktor Rajka Pirnata je predlagala Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani. Na tej fakulteti je diplomiral leta 1974 in doktoriral od leta 1989. Dejansko je vse svoje strokovno delo posvetil delu na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Je vrhunsko mednarodno uveljavljen pravni strokovnjak na področju pravno pravnih znanosti. V letih 1990 do 1992 je bil član slovenske vlade in minister, pristojen za pravosodje in upravo. V letih 2006 do 2010 pa je bil tudi dekan Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Do leta 2023 je bil tudi predstojnik katedre za upravno pravo te fakultete. Trenutno pa je direktor Inštituta za javno upravo pri isti fakulteti. Aktiven je bil tudi v organih Univerze v Ljubljani, kjer je bil od leta 2009 do 2021 član upravnega odbora Univerze.

Notarska zbornica Slovenije je za kandidata predlagala gospoda Valterja Vindiša, ki je diplomiral na pravni fakulteti leta 1989. Od leta 1994 dalje pa je opravljal sodniško funkcijo. Leta 1997 je bil izvoljen za okrajnega sodnika na okrajnem sodišču v Ormožu, leta 2001 pa za okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču na Ptuju, kjer je funkcijo okrožnega sodnika svetnika opravljal do prenehanja sodniške funkcije leta 2016. Od leta 2016 je imenovan za notarja. Aktivno deluje pri delu Notarske zbornice Slovenije. V mandatnem obdobju 2018 do 2021 je bil član izvršnega odbora Notarske zbornice, od leta 2021 dalje pa član Komisije za spremljanje problematike poslovanja notarjev.

Profesor doktor Marka Novaka je predlagala Evropska pravna fakulteta Nove univerze Nova Gorica. Profesor doktor Marko Novak je diplomiral na Pravni fakulteti leta 1992. Leta 1994 na Georgetown University Law Center v Washingtonu je postal magister pravnih znanosti, leta 2001 pa je postal doktor znanosti na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoje delovne izkušnje si je pridobival tudi na Višjem sodišču v Ljubljani. Od leta 2005 dalje je zaposlen na Evropski pravni fakulteti, kjer je opravljal delo docenta, izrednega in rednega profesorja. Na Evropski pravni fakulteti je opravil tudi več funkcij, bil je dekan, bil je prodekan in tudi prorektor za študijske in študentske zadeve. Od leta 2021 dalje je profesor prava na Fakulteti za menedžment in pravo v Ljubljani in od 2022 dalje znanstveni svetnik, raziskovalec na Univerzi v Novi Gorici. In profesor doktor Marko Novak ima že izkušnje z delom pri Sodnem svetu, namreč v obdobju od 2012 do 2015 je bil član, od leta 2015 do 2016 podpredsednik in 2016 do 2018 predsednik Sodnega sveta.

Predlagani kandidati so se s svojim dosedanjim strokovnim znanjem, delom in izkušnjami, izkazali kot zelo primerni člani za člane Sodnega sveta. In tako vam predložena lista omogoča, da izmed njih izberete tri člane Sodnega sveta, ki bodo uspešno in strokovno prispevali k vlogi sveta kot varuha samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti. Hvala lepa.