Govor

Dobro jutro. Pričenjam 23. sejo Mandatno-volilne komisije in vas vse lepo pozdravljam!

Imamo nekaj nadomeščanj. Kar nekaj. Torej Katarina Štravs nadomešča magistra Boruta Sajovica, Lucija Tacer nadomešča magistrico Almo Intihar, doktorica Tatjana Greif nadomešča doktorja Mateja Tašnerja Vatovca, Rado Gladek Alenko Jeraj, Andreja Živic magistra Darka Krajnca, magistrica Tamara Kozlovič magistrico Natašo Avšič Bogovič in Sandra Gazinkovski Tamaro Vonta. Okej.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožnega sodnika na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, 2. točka - Predloga za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani in 3. točka - Administrativne zadeve. Potem pa sem 6. 5., 9. 5. in 15. 5. predlagala še razširitev dnevnega reda seje z naslednjimi točkami: A1 - Kandidatna lista za izvolitev treh članov Sodnega sveta, 2.a - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Kranju, 2.b - Predloga za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Mariboru, 2.c - Predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja GEN-I, domnevno spornih praks v zvezi s podjetjem Star Solar d. o. o., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke Gibanje Svoboda in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje Gibanja Svoboda za redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije leta 2022.

Želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo A1. točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.g točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Tudi ta predlog je sprejet.

In sedaj še nova 2.c točka.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Tudi ta predlog je sprejet.

Kot je že običajno, ste nekatera gradiva za današnjo sejo zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis. Če jih nameravate navajati, vas prosim, da me predhodno na to opozorite, da bomo skladno s Poslovnikom v takem primeru sejo zaprli za javnost. Imamo še eno pooblastilo. Poslanec Aleksander Reberšek nadomešča Janeza Ciglerja Kralja. Tako.

Sedaj pa začenjamo A1. TOČKO DNEVNEGA REDA - KANDIDATNA LISTA ZA IZVOLITEV TREH ČLANOV SODNEGA SVETA, ki jo je Državnemu zboru predložila predsednica Republike.

Del gradiva je objavljen pri EPI, celotno gradivo pa v varovani predal sistem UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabila: Urad predsednice republike. Seje se udeležuje magister Uroš Krek, generalni sekretar Urada predsednice Republike Slovenije, ki ga prav lepo pozdravljam.

Sodni svet sestavlja 11 članov, 5 članov izvoli Državni zbor na predlog predsednice republike izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Člani sodnega sveta se izvolijo za dobo šestih let in po poteku te dobe ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni. Vsaka tri leta se izvolijo dva ali trije člani Sodnega sveta, ki jih izvoli Državni zbor, ter trije člani, ki jih izmed sebe izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. 4. julija 2024 poteče mandat šestim članom Sodnega sveta, zato je predsednica Državnega zbora na podlagi 15. člena Zakona o Sodnem svetu razpisala volitve članov Sodnega sveta, ki bodo v četrtek 23. maja 2024. V skladu s tretjim in četrtim odstavkom 16. člena Zakona o Sodnem svetu mora predsednik republike Državnemu zboru najkasneje 20 dni pred dnevom glasovanja predložiti kandidatno listo, na kateri mora biti predlagano število kandidatov večje od števila članov, ki se volijo, vendar največ dvakrat tolikšno, kot je število članov, ki se volijo.

Predsednica republike je na kandidatno listo za izvolitev treh članov Sodnega sveta uvrstili štiri kandidate. To so: Tanja Bohl, profesor doktor Marko Novak, profesor doktor Rajko Pirnat in Valter Vindiš. Kandidatna lista je obrazložena z opisom poklicnega in strokovnega delovanja posameznih kandidatov, priložena pa so tudi soglasja kandidatov h kandidaturi. Volitve članov Sodnega sveta, ki jih na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor, so tajne, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice. Torej, končno izbiro treh članov Sodnega sveta bo opravil Državni zbor s tajnim glasovanjem.

Na tem mestu pa dajem besedo magistru Kreku, izvolite.