Govor

Toni Jelovica

Hala za besedo. Lep pozdrav spoštovani predsednik, člani, spoštovani državni sekretar, Varuh človekovih pravic in vsi prisotni! Lep pozdrav tudi v mojem imenu! Kot ste sami že v uvodu omenili, smo pač vložili peticijo s tem namenom, kajti sami ste ugotovili, da Vlada sprejela sklep, da satelitskega urgentnega centra ne bo v Ormožu. To pomeni, če ste pogledali na tisti seznam se vidi, da so vsi satelitski centri postavljeni v vzhodni del države, v podravski regiji in pa v prekmurski regiji pa ni nobenega. Kot ste že omenili, je zdravje največja dobrina, ki jo imamo, in je nedvomno ključnega pomena za kakovostno in polno življenje. V času nujnih situacij in zdravstvenih stisk je pomembno, da posameznik prejme ustrezno oskrbo takoj, ko jo potrebuje, saj v takih trenutkih štejejo sekunde. To pomeni, če mi izgubimo to, kar sedaj imamo, se nam lahko zgodi tragedija, kajti sami veste, imamo prebivalstvo, starejšo populacijo, skoraj 65 procentov skupnega prebivalstva je starejših več kot 65 let in to, da ne bi imeli zdravnika se nam oziroma urgentnega, se nam ne vidi prav, vendar pa se soočamo s pomanjkanjem dostopnih zdravstvenih storitev v oddaljenih krajih, kot so občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, in nenazadnje tudi širša podravska in pomurska regija. S to peticijo želimo izraziti našo zaskrbljenost glede uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivosti, potrebnih za njihovo izvajanje in pa obsega sredstev za leto 2024, kar je objavljeno v Uradnem listu Republike Slovenije 14/2024. Naša zahteva je, da se v vloženi peticiji uporabijo tudi podatki o sprejetih sklepih občinskih svetov vseh treh občin, ki se nanašajo na to uredbo. Zavedamo se, da je lokalno soglasje ključno za učinkovito izvajanje nacionalnih zakonodajnih aktov, zato menimo, da bi morali biti ti sklepi vključeni kot pomemben del podlage za spremembe uredbe. Prav tako želimo poudariti, da se ta peticija ne osredotoča le na formalne zahteve, ampak predstavlja tudi glas ljudstva, ki izraža pomisleke in pričakovanja glede kakovosti in dostopnosti do zdravstvenih storitev v naših vseh treh občinah. Verjamemo, da je tesno sodelovanje med lokalno skupnostjo in nacionalno Vlado ključno za ustvarjanje boljše zdravstvene politike, ki bo bolje odražala potrebe in prioritete na lokalni ravni. Kljub govorom o vzpostavitvi več kot 20 ali več urgentnih centrov, vključno z Zdravstvenim domom Ormož, je bila sprejeta uredba, ki določa zgolj 15 centrov. Ko pogledamo zemljevid, vidimo, da je večina teh centrov locirana(?) v okolici Ljubljane, kjer je že sicer visoka koncentracija zdravstvenih in drugih ustanov. V severovzhodni del Slovenije, zlasti območja, ki pokriva Zdravstveni dom Ormož in pa okolica, pa so zapostavljeni.

Postavlja se vprašanje ali smo državljani, ne prispevamo enako v državo, s tem, v zdravstveno blagajno in ali si ne želimo biti enakopravno zdravi, ali ne potrebujemo enake zdravstvene oskrbe. Občani Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža si prav tako zaslužimo zagotovljeno zdravstveno oskrbo, kot vsi drugi prebivalci Slovenije. Vse tri občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž se zavedamo, se zavzemamo za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra na našem območju. Dejstva, ki jih potrebujemo posebej izpostaviti, so naslednje; Vlada je z uredbo določi zgolj 15 SUC na območju Republike Slovenije, pri čemer za vzhodni del Slovenije ni predviden noben SUC, zato podamo predlog, da se poveča število SUC-ev in da se vzpostavi SUC Zdravstvenem domu Ormož, ki pokriva območje vseh treh občin, katere obseg je 112 kvadratnih kilometrov in šteje več kot 16 tisoč prebivalcev z visokim indeksom staranju, kar ga uvršča med zdravstveno ogrožena območja. In pa drugič, pozivamo Vlado Republike Slovenije in pristojno ministrstvo ter vladne službe, da vključijo tudi Zdravstveni dom Ormož med urgentne centre in v skladu s predlogom spremenijo določila uredbe, ki se nanašajo na število območja, kjer so oziroma bodo vzpostavljeni urgentni centri. Gre za pomembnejše vrednote naše družbe, kot je zdravje, in prav je, da smo prav vsi državljani enakopravno vključeni v zagotavljanje teh vrednot.

Z vloženo peticijo pač zahtevamo, da se spremenijo določila uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, pomembnih za njegovo izvajanje, in v obsegu sredstev za leto 2024, to pomeni Uradni list Republike Slovenije 14/2024, ki se nanašajo na število in pa območje, kjer so vzpostavljeni urgentni center. Zahtevamo, da se ponovno preuči lokacije za ureditev satelitskega urgentnega centra, pri čemer se upošteva območja populacije, enakomerna razdelitev centrov oziroma na območju Republike Slovenije ter interesi in mnenja lokalnih skupnosti.

Kot sami veste, ko smo prejeli te sklepe, vse tri, na skupni seji, smo v zgolj teden dnevih, to pomeni čez vikend, zbrali več kot 3 tisoč 500 podpisov, kar kaže, da so tudi občani vseh treh občin zaskrbljeni za ukinitev dežurne službe, to pomeni, da zdravnika v popoldanskem času in pa ob sobotah, nedeljah in pa čez vikende in pa prazniki nimamo prisotnega zdravnika v našem zdravstvenem domu. Po predlogu reorganizacije naj bi ostalo v severovzhodni Sloveniji Podravje in Pomurje samo dva urgentna centra in sicer Ptuj in pa Murska Sobota. Zato menimo, da bi prav bilo, tudi, da postavljamo ta urgentni center tudi v Ormožu. Predlagatelj sprememb ni predvidel, predvideva sicer v manj razvitem delu Slovenije, niti enega satelitskega centra. To pomeni, kot sem že omenil prej, v seznamu oziroma v tistem zemljevidu, v štajerskem in pa v prekmurski regiji ni niti enega. To pomeni, če se gremo za skladnosti, razvoj, to pomeni, da smo vsi enakopravno obravnavani in tudi prav je, da tudi pri nas imamo enake možnosti za zdravljenje kot vsi ostali državljani Republike Slovenije. To vsekakor(?) pomeni zmanjšanje obsega in kakovost zdravstvenih storitev za to področje, ki je sicer že po vseh statističnih podatkih manj razvit del Slovenije. To primerjamo, če primerjamo vzhodni in zahodni del, vemo, da je zahodni del razvit bolj, kot pa vzhodni del. Vsekakor zahtevamo, da predlagatelj sprememb odločevalec vlada, upošteva naslednje ključne dejavnike v razvitosti pri sprejemanju odločitev, kot so: precej slabo cestno povezavno območje, ki povečuje čas za zagotavljanje nujne zdravniške pomoči in tako možnost za preživetje oziroma nepopravljive posledice zdravja. To pomeni z izgubo tega, vsaka sekunda šteje. To pomeni, sedaj ko smo primer Središče ob Dravi, oddaljen od Ormoža 10 minut, z ukinitvijo tega bi pač morali priti iz Murske Sobote oziroma s Ptuja se ta čas poveča na 25 minut. Precej nižji standard prebivalca, bruto domači proizvod na našem področju in s tem že itak slabše socialne, zdravstvene pogoje za življenje. Demografski kazalniki, ki kažejo na izseljevanje mladih in staranje prebivalcev na našem področju in s tem tudi večjo izpostavljenost bolezni. Trudimo se vse tri občine, da bi mlade zadržali. To pomeni, da bi ta deficit, ki ga imamo pri prirastu, zaustavili in da bi ta trend šel navzgor, vendar z ukinitvijo teh služb in pa tudi ostalih, kot so krajevni uradi, se vse stvari bolj centralizirajo, mislim pa, da bi se moglo vse bolj postaviti enakomerno po vsej državi. Večino ruralnega prebivalstva s povečano socialno problematiko, to pomeni, da smo sedaj že s socialo zelo nizko, še sicer slabšo dostopnost do drugih storitev, ki jih država ne bi nudila svojim državljanom, kot so kulturne, administrativne, izobraževalne in druge storitve. To pomeni, Ljubljana ima večjo izbiro in večje možnosti kot pa mi v našem, zato se tudi borimo(?), da tudi se nekaj tega iz centralnega dela tudi preseli na obrobna območja, kot je naša občina.

Nujna medicinska pomoč zdravnika v izrednih razmerah in za zdravje v spremenljivem času je temeljna človeška pravica, ki mora biti obravnavana enakovredno za vse prebivalce naše države, ne glede na to, kje živimo, naj bo to v Ljubljani, Mariboru, Kopru ali Središče ob Dravi. Ali je ta pravica prebivalcev na našem območju s tem predlogom zagotovljena? Prosimo in zahtevamo, da se o predlogu še enkrat premislite in v Ormož umestite v satelitski urgentni center. S tem ne bo država finančno ogrožena. Nasprotno, v naših krajih bo ostalo več mladih, ki bodo prepoznali prizadevanja države za enakomernejši razvoj Slovenije, o katerem tako veliko govorimo.

Hvala.