Govor

Lepo pozdravljeni! Pričenjam 14. redno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Vse prav lepo pozdravljam.

Nimam nobenega obvestila glede zadržanja, tudi glede obvestil, da so prisotni nadomestni člani.

Dobil sem pa obvestilo, da so obstruirale tri poslanske skupine, in sicer Poslanska skupina Levica, Poslanska skupina Socialnih demokratov ter Poslanska skupina Svoboda. Njihove obrazložitve in razloge imate na mizi, zakaj so se za to odločili.

Prehajamo na določitev dnevnega reda.

Prejeli ste s sklicem naslednji dnevni red: Peticije za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v Zdravstvenem domu Ormož.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA.

Na sejo so bili vabljeni: Toni Jelovica, župan Občine Središče ob Dravi, kot prvopodpisani, Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož, Mirko Cvetko, župan občine Sveti Tomaž, vlada Republike Slovenije, doktor Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, Aljaž Čibej, direktor Zdravstvenega doma Ormož, Zdravniška zbornica Slovenije in varuh človekovih pravic. Vse prav lepo pozdravljam!

S sklicem ste prejeli gradivo peticijo za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v Zdravstvenem domu Ormož z dne 14. maja 2024. Po sklicu pa ste prejeli še predlog sklepov, ki je bil pripravljen oziroma vložen 7. 6. in je objavljen na e-klopi.

Pričenjam z obravnavo te točke. In preden dam besedo predlagateljem mi dovolite nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic današnje seje.

Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je 14. maja 2024 prejela peticijo Občine Središče ob Dravi, Občine Ormož ter Občine Sveti Tomaž za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v Zdravstvenem domu Ormož. V peticiji, ki so jo podpisali župani treh občin, so uvodoma zapisali, da z vloženo peticijo na podlagi sprejetih občinskih sklepov občinskih svetov vseh treh občin podajo predlog za spremembo uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in v obsegu sredstev za leto 2024, objavljene v Uradnem listu številka 14/24. Dodali so, da je zdravje najpomembnejša dobrina, v primeru nujnih situacij pa je pomembno, da posameznik prejme ustrezno oskrbo takoj oziroma čim prej. Kljub napovedim o vzpostavitvi 20 ali celo več urgentnih centrov, vključno z zdravstvenim domom Ormož, je bila februarja letos sprejeta uredba, ki določa zgolj 15 centrov. Večina teh centrov je locirana v okolici Ljubljane, kjer je sicer že visoka koncentracija zdravstvenih in drugih ustanov. Severovzhodni del Slovenije, tudi območje z okolico, ki ga pokriva Zdravstveni dom Ormož, pa je zapostavljen.

Ob koncu so zapisali, da si občani Ormoža, Središče ob Dravi in Svetega Tomaža zaslužijo zagotovljeno zdravstveno oskrbo kot vsi drugi prebivalci Slovenije. V samem zaključku pa navedli zahteve v zvezi z omenjeno uredbo, vezane na območja oziroma lokacije določeno vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov ter na predvideno število le-teh.

V uvodu bom dal najprej besedo vabljenim, in sicer najprej besedo prvopodpisanemu županu Občine Središče ob Dravi, Tonetu Jelovici, izvolite.