Govor

Hvala lepa tudi za vaš postopkovni predlog. Torej, obstrukcija tudi s strani druge največje koalicijske stranke. Naj samo obrazložim, da so bili skoraj 80-krat vsak petek vabljeni evropski poslanci na temo obravnav aktov, direktiv, ki jih potem Evropska unija oziroma Evropska komisija prej parlament izglasuje in to je naloga evropskih poslancev, da se, če so vabljeni lahko udeležijo. Kar se pa tiče današnjega dnevnega reda, pa imamo naslov Stranpoti zelenega prehoda in sklep, ki se dotika slovenskega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki pa je v domeni Vlade Republike Slovenije in tudi nekako izvršilna veja oblasti tukaj bo imela zadnjo besedo, hkrati pa tudi zakonodajna veja oblasti, kjer pa smo v tem odboru poslanci in poslanke slovenskega parlamenta. Tako, da na te insinuacije, kar se tiče vabljenih s strani, se pravi, evropskih poslancev, ne bom nasedel.

Tako nadaljujemo s sejo. Imam še eno obvestilo o odsotnosti, se pravi, odsoten na tej seji je kolega Andrej Kosi.

Sedaj pa prehajamo na določitev dnevnega reda.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

In prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE S STRANPOTI ZELENEGA PREHODA.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke za sklic nujne seje Odbora za zadeve Evropske unije z dne 30. maja 2024. Na sejo so bili vabljeni kot predlagatelj v imenu Slovenske demokratske stranke gospod Franc Breznik, doktor Robert Golob, predsednik Vlade Republike Slovenije, magister Bojan Kumer - minister za okolje, podnebje in energijo. Mateja Čalušić - ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospod Matjaž Han - minister za gospodarstvo, turizem in šport. Doktor Jože Damjan - redni profesor na Univerzi v Ljubljani, z Ekonomske fakultete. Predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenijein doktor Jože Podgoršek, se pravi, iz Centra biotehnike in turizma. Sedaj pa prehajamo na obravnavo omenjene točke. Za uvod predajam besedo predlagatelju, gospodu Francu Brezniku. Izvolite.