Govor

V Poslanski skupini Socialnih demokratov v skladu z drugim odstavkom 65. člena Poslovnika Državnega zbora napovedujemo obstrukcijo našega člana odbora na 9. nujni seji Odbora za zadeve Evropske unije.

V Poslanski skupini Socialnih demokratov smo prepričani, da je namen sklica devete nujne seje odbora izključno dejanje predvolilne kampanje predsednika odbora, gospoda Breznika. Menimo, da je ta skozi funkcijo predsednika odbora zlorabil institut sklica nujne seje, vse z namenom politične propagande in svoje promocije kot kandidata za evropskega poslanca. Točka nujne seje je namreč tipična tema volilne kampanje pred evropskimi volitvami in datum seje odbora lepo sovpada v zaključno fazo volilne kampanje. Na tako imenovano samopromocijo gospoda Breznika kaže tudi dejstvo, da so redno vabljeni na sejo Odbora za zadeve Evropske unije tudi aktualni evropski poslanci, tokrat pa jih predsednik odbora na sejo ni povabil. Konkretno, evropska poslanca iz vrst SD Matjaž Nemec in Milan Brglez sta od Svetovne fundacije za divje živali za svoje delo v evropskem parlamentu pri podnebnih spremembah in ohranjanju biotske raznolikosti prejela najvišjo oceno med evropskimi poslanci iz Slovenije, prav tako preglednica glasovanj v evropskem parlamentu, ki jo je objavila okoljevarstvena organizacija Umanotera glede 30. političnih dokumentov, ki vključujejo ključno podnebno, energetsko in okoljsko zakonodajo kaže, da sta omenjena poslanca na samem vrhu pri aktivnostih za varovanje okolja in zelenega prehoda. Zato toliko bolj čudi, da predsednik odbora ni na sejo povabil aktualnih evropskih poslancev, ki bi lahko predstavili svoje aktivnosti v evropskem parlamentu.

Glede na navedeno Poslanska skupina Socialnih demokratov pri obravnavi na razpravi na deveti nujni seji Odbora za zadeve EU ne bo sodelovala in glasovala.