Govor

Hvala za besedo in lep pozdrav!

Torej, dejstvo je, da je Evropska komisija seveda še kako pomembna inštitucija glede na to, da je tudi pač kot Slovenija del tega, kot del Evropske unije in seveda je komisar še kako pomembna funkcija, za to pač mora biti komisar tudi kandidat za komisarja, torej oseba, ki ima široko zaupanje, seveda, slovenske politike, nenazadnje tudi velik ugled in pa strokovnost.

Zdaj, dejstvo je, da, strinjam se torej tudi s tem, kar je povedal moj predhodnik glede teh zadev evropske, evropskih tem, da tudi sam imam pripombo, da bi se morali torej evropski poslanci več udeleževati tega odbora in bi moral imeti ta odbor večjo težo. Sicer zdaj ta odbor pri komisarju da mnenje, ki ga pa pač vlada ni dolžna upoštevati. In nekako podpiramo, sam, pa tudi v Slovenski demokratski stranki ta predlog Nove Slovenije, kajti to, kar smo bili priča zadnji, v zadnjem nekem obdobju, da se evropskega komisarja kar določa v nekem "piknigu" največje stranke in se ga tam že vnaprej brez kakršnegakoli predhodnega dogovora kar tam imenuje.

Zdaj, druga pa nam, koalicijska stranka, ne bi zdaj to podprla, da tista manjša nekako proti, ampak kar tako zbirati in določiti na "piknigu" evropskega komisarja, mislim, da ni ustrezna, pa bi morala biti to širša razprava, nenazadnje tudi v Sloveniji, tudi v našem parlamentu, da dejansko res damo osebo tam, ki bo ustrezno s tem, kar sem že torej povedal, torej s širokim ugledom, strokovnostjo, ustrezno zastopala našo državo, še posebej je to, da ima tudi komisija in pa te evropske inštitucije še velik vpliv, vsaj zdaj, ko v tem času evropskih volitev se veliko o teh evropskih temah govori, sicer zdaj v Sloveniji nekoliko manj, ker je bolj pomembna bila Palestina. Ampak zato vsekakor pač menim tako kot sem že povedal, da je ta predlog na mestu. Sicer zdaj glede na mnenje Vlade in pa glede na to, da bo tudi temu ostala, ostali, torej kolegi in kolegice iz koalicije, to ne bo sprejeto, ampak, bi pa bilo v redu torej, da evropski poslanci, tisti, ki so pač državljani in državljanke, ki jim bodo dali sedaj v nedeljo svoje zaupanje, svoj glas, da pa dajo svoje soglasje k temu in bi potem bilo torej manj težav, to, kar je že, torej kolega Horvat povedal, da bi potem pri zaslišanju ne prišlo do tega, da bi potem naši poslanci, tako kot je rekel, mislim, da, žagali, torej naša kandidata za komisarja.

Torej, nekako v tem dajemo to podporo. Tudi dam pač poziv, da bi to sprejeli. Zdaj, seveda, bomo videli kako bo potem pri glasovanju.

Hvala.