Govor

Evo, bomo začeli. Lepo pozdravljam vse članice in člane odbora, vabljene ter vse ostale prisotne. Pričenjam 42. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora; opravičilo smo prejeli od gospe doktor Vida Čadonič Špelič, ki je opravičena. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili pa sodelujejo naslednji: poslanka Lucija Tacer nadomešča poslanko Tamaro Vonta, potem poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanko magistro Tamaro Kozlovič, nadalje poslanka doktor Tatjana Greif nadomešča poslanko Natašo Sukič, potem poslanec magister Dean Premik nadomešča poslanko Janjo Sluga, poslanca Rado Gladka, Rado Gladek nadomešča poslanca Žana Mahniča in pa poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razrešitev oziroma za umik zadeve, je določen dnevni red seje kot je bil opredeljen s sklicem.

Zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO ZAHTEVE SKUPINE POSLANK IN POSLANCEV DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI ZAKONA ZA ZMANJŠANJE NEENAKOSTI IN ŠKODLJIVIH POSEGOV POLITIKE TER ZAGOTAVLJANJE SPOŠTOVANJA PRAVNE DRŽAVE.

Na voljo imamo naslednje gradivo, in sicer zahtevo za oceno ustavnosti z dne 20. 2. 2024, mnenje Vlade ter mnenje Zakonodajno-pravne službe.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Zakonodajno-pravna služba in pa Vlada Republike Slovenije, zato kot prvi dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe gospe Petri Komel. Imate besedo.