Govor

Spoštovani, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 26. sejo Odbora za pravosodje. Vse lepo pozdravljam.

Uvodoma vas obveščam, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti, udeležiti naslednje članice oziroma člani odbora: poslanka Lucija Tacer, ki jo nadomešča poslanka Sara Žibrat ter poslanec magister Darko Krajnc, ki ga nadomešča poslanka Jožica Derganc. Prav tako pa poslanko Andrejo Živic nadomešča še poslanka Katarina Štravs.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je bil določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA RED - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O KAZENSKEM POSTOPKU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil 18. 4. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 81. seji odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

S sklicem seje ste prejeli naslednje gradivo: predlog zakona, novo prilogo k predlogu zakona, torej to obvestilo o pravicah, ki ga prejme mladoletna oseba ob odvzemu prostosti, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Sodnega sveta, mnenje Državnotožilskega sveta, dopis Sekcije operaterjev elektronskih komunikacij pri Združenju za informatiko in telekomunikacije. Na e-klop pa ste kot dodatno gradivo prejeli še mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev, pripombe Odvetniške zbornice Slovenije in opredelitev Ministrstva za pravosodje do mnenja Zakonodajno-pravne službe. Prav tako je prispel pravkar še predlog amandmaja za amandma odbora, to bomo še dodatno povedali.

Torej k tej točki so bili vabljeni: Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, Državnotožilski svet, Vrhovno državno tožilstvo, Vrhovno sodišče, Generalna policijska uprava, Odvetniška zbornica Slovenija, Slovenije, Sekcija operaterjev elektronskih komunikacij pri Združenju za informatiko in telekomunikacije ter PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja.

V poslovniškem roku so amandmaje vložile poslanske skupine Svoboda, SD in Levica ter Poslanska skupina SDS, ta pregled amandmajev ste prejeli in pravkar oziroma malo prej na klop še predlog za amandma odbora ki ga predlaga Poslanska skupina SDS. Želim vas obvestiti, da je amandma Poslanske skupine SDS za novi 37.a člen ni vložen skladno s tretjim odstavkom 129. člena Poslovnika Državnega zbora, poglavje prehodnih in končnih odločb predloga zakona je namreč namenjeno prehodni ureditvi vsebine in njene uveljavitve vsebovane v materialnem delu istega predloga zakona. Amandma za novi 37.a člen pa pomeni novelo drugega zakona, to je Zakon o državnem tožilstvu in predstavlja novo vsebino, materialne in neprehodne narave, ki ni zajeta v ZKPP, niti ne odraža njegovih v uvodu zastavljenih ciljev in načel. Glede na navedeno o tem, amandmaju ne bomo razpravljali in odločali. Enako velja za amandma Poslanske skupine SDS k naslovu poglavja, ki je z njim povezan in je zato brezpredmeten.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Če se strinjamo, besedo torej dajem vabljenim na sejo, sprva predstavnici predlagatelja zakona, ki bo najbrž podala dopolnilno obrazložitev k členom, torej ministrice za pravosodje, gospa Andreja Katič, izvolite.