Govor

Spoštovani kolegice poslanke, poslanci, vsi vabljeni na današnjo sejo, 40. nujno sejo Odbora Državnega zbora Republike Slovenije za zdravstvo, ki je bila sklicana v skladu s 47 in 48. členom Poslovnika Državnega zbora in sicer, 1. točka na podlagi zahteve Poslanske skupine Nove Slovenije - krščanski demokrati, 2. točka pa na zahtevo Poslanske skupine SDS.

Na seji kot nadomestni člani s pooblastili sodelujejo naslednji poslanke in poslanci: poslanec Soniboj Knežak, ki nadomešča poslanko magister Bojano Muršič, magister Nataša Avšič Bogovič, ki nadomešča poslanca magistra Rastislava Vrečka, doktor Vida Čadonič Špelič, ki nadomešča poslanko Ivo Dimic, doktor Tatjana Greif, ki nadomešča poslanko Natašo Sukič in poslanka Andreja Rajbenšu, ki nadomešča poslanca Lenarta Žavbija.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora, in sicer s sklicem seje ste 23. maja 2024 prejeli predlog dnevnega reda z dvema točkama: 1. Golobova vlada vodi v kolaps slovenskega javnega zdravstva in 2. točka za čimprejšnjo sistemsko ureditev paliativne oskrbe.

Ker do pričetka seje ni bilo predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik točke dnevnega reda, je določen dnevni red tak kot je bil sklican.

In prehajamo kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - GOLOBOVA VLADA VODI V KOLAPS SLOVENSKEGA JAVNEGA ZDRAVSTVA.

Vabljeni k 1. točki dnevnega reda so bili: predlagatelj zahteve Poslanska skupina Nova Slovenija - krščanski demokrati, v imenu predlagatelja poslanka Iva Dimic, doktor Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, Zveza organizacij pacientov Slovenije, Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, Mladi zdravniki Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zdravniška zbornica Slovenije, dodatno pa tudi Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Besedo dajem sedaj predlagatelju zahteve, torej v imenu Poslanske skupine Nova Slovenija, doktor Vidi Čadonič Špelič.

Izvolite.