Govor

Hvala za besedo, spoštovana predsednica. Odbor za zunanjo politiko je na svoji 22. nujni seji ,3. 6. 2024, na predlog zahteve za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije z dne 30. 5. 2024 obravnaval Predlog sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestine, ki ga je predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem. Odboru je bilo posredovano gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer predlog sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestine, zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije z dne 30. 5., mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 3. 6., mnenje Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in Evropske zadeve z dne 30. 3. 6. 2024. Med začetkom seje odbora je Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke vložila predlog za sklic javne predstavitve mnenj o Predlogu sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestina. Poslanska skupina SDS je pred začetkom obravnave predloga sklepa predlagala postopkovni predlog, da se pred obravnavo omenjene točke opravi javna predstavitev mnenj. 46. člen Poslovnika Državnega zbora to možnost dopušča, zato sem kot predsedujoči ugotovil, da predlog sicer vključuje vprašanja za obravnavo, ni pa bilo predloženega seznama vabljenih. Pojasnil sem še, da so bili na predlog Poslanske skupine SDS in tudi na predlog poslanskih skupin koalicije, torej Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica. Dodatno vabljeni predstavniki strokovne javnosti in izkušeni mednarodno, mednarodni pravniki, ki poznajo tematiko in so bili v obravnavo na točko vključeni v nadaljevanje seje. Podal sem oceno, da sklic javne predstavitve mnenj ni potreben, a kljub temu sem v tej ugotovitvi, ob tej ugotovitvi omogočil, da je odbor v nadaljevanju glasoval o predlogu sklepa, da soglaša z izvedbo javne predstavitve mnenj o Predlogu sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestine. Odbor predlaganega sklepa ni sprejel, od 15 navzočih je 6 glasovalo za in 9 proti. Uvodoma je svoja stališča predstavila predstavnica predlagatelja ministrica za zunanje in evropske zadeve, Tanja Fajon, ker ste stališča Vlade že slišali, ne bi ponavljal. Vodja Zakonodajno-pravne službe je nato pojasnila, da je priznanje države enostranski pravni akt, s katerim države sprejemajo že obstoječe dejstvo kot skladno z mednarodnim pravom, in ugotovila, da postopek priznanja poteka v skladu z drugim odstavkom 3. člena Zakona o zunanjih zadevah, kot je bila to dosedanja praksa v Republiki Sloveniji. Zato je predsednik Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve, Bojan Kekec, povzel ključne poudarke iz razprave na seji komisije, ki pa predloga sklepa ni podprla.

Na sejo so bili dodatno vabljeni tudi predstavniki strokovne javnosti, doktor Danilo Türk, doktor Ernest Petrič, doktor Vasilka Sancin, gospod Tone Kajzer in gospod Roman Kirn. Strinjali so se, da gre za kompleksno vprašanje, ki zahteva tehten premislek in širšo razpravo. V svojih pogledih so predstavili strokoven, mednarodno pravni vidik priznanja Države Palestine. Vsi so podprli stališča rešitve dveh držav, razlikovanje pa je bilo zgolj v izbiri primernega trenutka. Naj se jim na tem mestu še enkrat zahvalim za pripravljenost za sodelovanje in seveda tudi za argumentirano razpravo.

V razpravi so bili razpravljavci enotni, da si je potrebno prizadevati za končanje konflikta v Gazi in za vrnitev talcev, ki jih je Hamas ugrabil 7. oktobra 2023. V večini so podprli idejo dveh držav kot ustrezen model za rešitve bližnjevzhodnega konflikta, pri čemer so poslanci opozicijskih poslanskih skupin poudarjali pomen uspešnosti mirovnega procesa kot osnovnega elementa za priznanje Palestine kot samostojne in suverene države, poslanci koalicijskih poslanskih skupin pa so poudarjali pomen priznanja Palestine kot enega izmed osnovnih in ključnih pogojev za enakopravno udeležbo palestinskega naroda v mirovnih procesih. Verjamem, da bodo vse poslanske skupine in zainteresirane poslanke in poslanci v nadaljevanju izrazili svoja stališča, zato na tem mestu ne bi podajal povzetka razprave, po končani razpravi pa je odbor sprejel naslednji sklep: "Odbor za zunanjo politiko predlaga Državnemu zboru, da predlog sklepa sprejme v predloženem besedilu."

Hvala lepa.