Govor

Tanja Fajon

Hvala lepa, predsednica. Jaz bom samo na to točko podala tudi ustno mnenje Vlade Republike Slovenije, ki je bilo že delno povzeto. Vlada Republike Slovenije meni, da gre v primeru priznanja države Palestina primarno za vprašanje, ki je vezano na mednarodno delovanje Republike Slovenije in se neposredno ne nanaša na vprašanje, ki je širšega pomena za državljane Republike Slovenije, kot je to opredeljeno v 26. oziroma 27. členu Zakona o referendumu in ljudski iniciativi. V prvi vrsti gre pri priznanju države za vprašanje priznanja pravice naroda do samoodločbe, v konkretnem primeru palestinskemu ljudstvu. Gre za zunanjepolitično dejanje, ki je utemeljeno na mednarodnem pravu in Slovenije kot odgovorne članice mednarodne skupnosti. Do danes je državo Palestino priznalo 146 držav. Palestina je od leta 2012 tudi država opazovalka Združenih narodov.

Vlada Republike Slovenije obsoja terorizem, priznava legitimno pravico Izraela, da se brani v okviru mednarodnega prava ob upoštevanju načela sorazmernosti. Priznanje Palestine ni posledica terorističnega dejanja Hamasa, temveč priznanje temeljne pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe, ki je osnovna človekova pravica, priznavana vsem narodom, vključno z Izraelci in Palestinci. Humanitarna situacija v Gazi je katastrofalna in se dnevno slabša. Sever Gaze se sooča z lakoto. Meddržavno sodišče je odredilo Izraelu, naj nemudoma ustavi vojaške aktivnosti in odpre prehode za humanitarno pomoč, vendar Izrael operacijo nadaljuje z enako intenzivnostjo. Dostop do pomoči dodatno ovirajo napadi, uničena infrastruktura in pomanjkanje goriva. Palestinska oblast je na robu finančnega zloma, saj Izrael ne izpolnjuje obveznosti izplačevanja davčnih prihodkov. Od oktobra lani je bilo v povračilnih napadih ubitih več kot 35 tisoč 200 Palestincev, vključno z več kot 13 tisoč 400 otroki in skoraj 500 na Zahodnem bregu, ranjenih pa več kot 84 tisoč ljudi.

Vlada Republike Slovenije verjame, da bo priznanje Palestine pripomoglo h krepitvi njene demokratične institucije in spodbudilo politične reforme. Suverena država bo imela večje možnosti in večjo odgovornost za razvoj učinkovitih institucij, ki bodo služile interesom svojega prebivalstva. Kot priznava, kot priznana država Palestina, bo deležna večje mednarodne pozornosti, kar bo okrepilo pritisk na njeno vodstvo za izboljšanje preglednosti in učinkovitosti upravljanja.

Priznanje Palestine krepi ugled Slovenije kot države, ki spoštuje mednarodno pravo in resolucije Združenih narodov. Hkrati izvaja pritisk na obe strani, na Izrael, da preneha z napadi na Gazo, in na Hamas, da izpusti talce. Obenem delujemo za mir in za rešitev dveh držav. Priznanje Palestine krepi tudi možnosti za poglobljeno sodelovanje z drugimi državami, vključno z arabskimi, zalivskimi in afriškimi, ki prav tako podpira mirno rešitev izraelsko palestinskega konflikta.

In glede na vse navedeno Vlada Republike Slovenije ocenjuje, da je sedaj primeren trenutek, da Slovenija suvereno prizna državo Palestino. Vlada Republike Slovenije ne podpira Predloga za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestina.

Hvala.