Govor

Najlepša hvala za besedo.

Ne glede na to, da smo že velikokrat povedali, da vsebinsko ta referendum ne sodi na dan evropskih volitev. In ne glede na to, da je stroka, zdravniška stroka proti uvedbi uzakonitvi evtanazije in pomoči pri končanju življenja, mislim, da tudi pravno formalno ni v redu zastavljeno to referendumsko vprašanje. Kar se tiče dneva volitev moram reči, da res ne vidim v Novi Sloveniji razloga, zakaj bi hiteli. Zakaj bi hiteli se spraševati ali v Sloveniji res nujno rabimo uzakoniti smrt? Jaz ne vidim niti enega razloga, da bi po tolikih letih čakanja morali mešati evropske vsebine, za katere vsi, ki tukaj sedimo oziroma naši predstavniki strank, se strinjajo, da so vsebinsko zelo, zelo letos pomembne, z temo, ki nima, res nima nič skupnega z evropskimi vsebinami, razen seveda to, da smo v Evropi in da nekatere države v Evropi imajo uzakonjeno smrt. Drugo še enkrat samo ponovim, da so zdravniki, vidni predstavniki zdravniškega poklica proti temu zakonu.

Zdaj pa še pravno formalno. Glejte, tudi zakonodajna služba je povedala, da ljudje, to, kar se mi pa zdi najbolj pomembno, če ste se odločili, da bomo hiteli s smrtjo in zakajanjem, dajmo potem se vprašati ali bodo ljudje, katerih mnenje pa je res pomembno za vse nas, ali bodo ljudje vedeli, o čem jih sprašujemo. Namreč nikakor se ne morem strinjati, da je pomoč pri končanju življenja enaka evtanaziji, kar je po slovensko usmrtitev. Ne, ni enaka. Mi veterinarji žal pa zelo pogosto pač evtanazijo imamo že dolgo uzakonjeno. In nobena evtanazija, veste, ni lahka in enostavna, tudi če gre za žival, ker žival je čuteče bitje in mu vzame življenje. Kaj je evtanazija? To ni nikakršna pomoč, to je dejstvo, to je usmrtitev. In mi imamo dva vprašanja, iz katerega pravzaprav, iz katerih ni jasno tudi ne samo to, o čem bodo ljudje odločali - o pomoči pri končanju življenja, kar je čisto nekaj drugega kot pri usmrtitvi; kaj bomo mi uzakonili in navsezadnje kako bomo te rezultate ali pa boste tisti, ki boste, če boste pripravljali zakon, kako jih boste interpretirali. Zato jaz mislim, da če odmislimo vse drugo, moramo biti do ljudi pošteni in ne sme biti kančka dvoma o tem ali bodo ljudje vedeli, o čem bodo odločali.

In jaz osebno in naša stranka pač v tem vidimo dvom v tako postavljenem vprašanju, kar je ugotovila tudi ZPS. Zato mislim, da bi bilo dobro, da tega referenduma zdaj ne bi bilo iz več najprej vsebinskih, navsezadnje moralnih in etičnih in na koncu tudi pravnih vprašanj. Torej mi smo res proti temu, da bi ta postopek šel naprej kot referendumski postopek, kasneje pa seveda, kasneje bo pa tako kot bo reklo ljudstvo. Pri tem se pa sprašujem ali bo ljudstvo sploh vedelo kaj bo reklo. Hvala lepa.