Govor

Spoštovane kolegice poslanke, poslanci, predstavnica Zakonodajno-pravne službe, en lep pozdrav.

Pričenjamo 39. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora. Obveščam vas, da se današnje seje ne more udeležiti poslanka magister Bojana Muršič, poslanec Felice Žiža in poslanka Alenka Jeraj, medtem ko kot nadomestni člani s pooblastili sodelujejo na današnji seji torej poslanec Rado Gladek, ki nadomešča poslanca Zvonka Černača, poslanec Zoran Mojškerc, ki nadomešča poslanko Jelko Godec, poslanec Andrej Kosi, ki nadomešča poslanko magister Karmen Furman, poslanka Jožica Derganc, ki nadomešča poslanca magistra Rastislava Vrečka, poslanec Milan Jakopovič, ki nadomešča poslanko Natašo Sukič.

Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem, in sicer z eno točko - Zahteva skupine poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije za oceno ustavnosti Odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Prehajamo torej kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TOREJ NA OBRAVNAVO ZAHTEVE SKUPINE POSLANK IN POSLANCEV DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI ODLOKA O RAZPISU POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O OBRAVNAVI UREDITVE PRAVICE DO POMOČI PRI PROSTOVOLJNEM KONČANJU ŽIVLJENJA, ki bo potekala na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora.

Kot gradivo smo prejeli zahtevo z dne 8. maj 2024 in še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 16. maj 2024.

Sedaj torej k točki so bili vabljeni tako predstavniki Zakonodajno-pravne službe, kot tudi predstavniki Vlade, in sicer Ministrstva za zdravje, sedaj pa dajem kar besedo gospe Nataši Voršič, predstavnici Zakonodajno-pravne službe. Izvolite.