Govor

Začenjam 24. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam, posebej pa želim med nami pozdraviti našega novega člana odbora, kolega Branka Zlobka! Dobrodošel!

Obveščam vas, da so zadržani, da je zadržan in se seje ne more udeležiti kolega Damijan Zrim, ki je tudi podal opravičilo. Na seji kot nadomestni član sodeluje poslanec Franc Rosec, ki nadomešča poslanca Francija Kepo.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, imamo samo eno točko, in sicer: Spremembe pri vključevanju otrok tujcev v slovenski šolski sistem so nujne.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - SPREMEMBE PRI VKLJUČEVANJU OTROK TUJCEV V SLOVENSKI ŠOLSKI SISTEM SO NUJNE.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 14. maja letos vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost in mladino z navedeno točko dnevnega reda. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Včeraj smo prejeli tudi pisni prispevek gospe Pranvere Lutolli, učiteljice na II. osnovni šoli Žalec. To je objavljeno na e-klopi.

Na sejo so bili vabljeni vsi tisti, ki so razvidni iz sklica, jaz ne bi posebej prebrala, dodatno pa sem na sejo povabila še Zavod Republike Slovenije za šolstvo, magistrico Katarino Štrukelj, direktorico Urada Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, gospoda Antona Baloha, ravnatelja Osnovne šole Vojke Šmuc Izola, magistrico Sonjo Filipič, ravnateljico Osnovne šole Janka Padežnika Maribor in Aleksandra Verhovška, ravnatelja III. Osnovne šole Celje, ter še Alberta Mihajlović, ravnatelja Osnovne šole Maksa Durjave Maribor, in Jureta Petića, učitelja na Osnovni šoli Maksa Durjave Maribor.

Za predstavitev zahteve dajem najprej besedo predstavnici predlagatelja, kolegici Alenki Jeraj.

Alenka, izvoli.