Govor

Ja, hvala za besedo.

Bom jaz naredila en okvirni uvod, potem dam pa še kolegoma, ki sta tudi prvopodpisana, besedo da dopolnita.

Najprej lep pozdrav in vesela sem, da smo se danes zbrali v takem številu, da naredimo en korak naprej na področju mladinskega organiziranja in spodbujanja mladih k aktivnemu državljanstvu. Mi smo pred enim letom, zdaj bo že v bistvu malo več, kakšnim letom in pol, prvič v zgodovini Slovenije v Državnem zboru ustanovili Klub mladih poslancev. Ta klub je bil ustanovljen z namenom, da imamo v Državnem zboru eno platformo, ki ni vezana na politično stranko, kjer se zbirajo mladi predstavniki, poslanci in poslanke v Državnem zboru in lahko nudijo različnim mladinskim organizacijam in mladim posameznikom neko platformo za komunikacijo z Državnim zborom. Vemo, da mladi danes sodelujejo v demokraciji na drugačne načine kakor so do zdaj, in zato je pomembno, da tudi mi našo demokracijo prilagajamo tem drugim oblikam vključevanja. Menimo, da je ta klub en korak v pravo smer, in to dokazuje tudi novela zakona, ki je danes pred nami.

Mi smo se tekom obstanka kluba s petimi člani, ki smo v tem sklicu, izpolnjujemo ta pogoj, da smo bili stari 29 ali manj ob konstituiranju Državnega zbora, torej vseh pet članov, smo se dobivali z različnimi mladinskimi organizacijami, izmed njih tudi z Mladinskim svetom Slovenije, ki predstavlja neko krovno društvo nacionalnih mladinskih organizacij in tekom teh sestankov so nam bili predstavljeni različni predlogi za izboljšave, tudi zakonske materije. Uspeli smo se strinjati o dveh spremembah, ki sta danes pred vami.

Prva je možnost ustanovitve medobčinskih mladinskih svetov lokalnih skupnosti. Trenutno je so morale imeti vse organizacije, ki so bile v Mladinskem svetu lokalne skupnosti sedež v tej občini. Ker pa imamo v Sloveniji tako veliko občin in so nekatere majhne, je to za mlade iz teh občin predstavljalo oviro, da se niso mogli združevati v mladinske svete lokalnih skupnosti, tudi če so to želeli, ker pač v svoji občini ni bilo dovolj mladinskih organizacij. Zdaj, s tako spremembo zakona bodo imeli možnost, da se bodo na medobčinski ravni, recimo v Beli Krajini lahko med večimi občinami povezali in imeli skupaj eno zagovorniško platformo.

Druga sprememba pa je namenjena temu, da se bo mlade bolj vključevalo v procese odločanja, da se jih ne bo le obvestilo s strani oblasti takrat, ko se bodo sprejemale spremembe, ki se jih bodo dotikale, ampak se jim bo omogočilo, da bodo podali svoje mnenje, da bodo vključeni v proces odločanja. To je mogoče na kratko z moje strani. Bi pa dala besedo še predlagateljema, ostalima dvema prvopodpisanima, prosim.