Govor

Dobro jutro!

Ker se na Odboru za finance zavedamo, da je čas dragocen, bom kar navsezgodaj pričel z 20. sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so odsotni in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani: Andreja Kert, Franc Breznik ter Lenart Žavbi. Na seji pa kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Lucija Tacer, Alenka Helbl, Dušan Stojanovič, nezasedeno mesto v odboru pa je danes zavzel gospod Jurij Lep.

Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O TRGU FINANČNIH INŠTRUMENTOV, skrajšani postopek.

Predlagateljica zakona je Vlada. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 78. seji dne 4. 4. 2024 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. K obravnavi te točke so vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance in Zakonodajno-pravne službe. Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe, pojasnila Ministrstva za finance v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance ter pripombe Vseslovenskega združenja malih deležnikov.

Rok za vlaganje amandmajev je potekel dne 3. 5. 2024. Amandmaje so vložile Poslanska skupina Svoboda, SD in Levica, in sicer k 1., 5., 6., 7., 16., 17., 24., 27. in 38. členu predloga zakona.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona.

Ali želi besedo predstavnica Ministrstva za finance, gospa Nikolina Prah? (Da.) Izvolite.