Govor

Katja Rihar Bajuk

Hvala lepa, predsedujoča. Lep pozdrav vsem!

Tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sodeluje v strokovni skupini in tudi z našega vidika je, tukaj bom poudarila kakovostno vajeništvo pomembno. Mladi dobivajo delovne izkušnje, si izboljšujejo možnost za zaposlitev, s tem se lahko preprečuje brezposelnost, socialna izključenost, in pa pomembno je, da se povezuje poklicno izobraževanje s trgom dela, lahko pripomore k temu, da delodajalec k skrbi delodajalca za bodoče sodelavce in k zgodnejšemu in hitrejšemu zaposlovanju, kar je tudi pomembno.

Zdaj z vidika našega, našega področja pristojnosti Ministrstva za delo, tukaj skrbimo predvsem za minimalne delovno pravne standarde, ki so določeni v Zakonu o delovnih razmerjih. Tukaj govorimo o tem, da velja načelna prepoved dela pred 15 letom in pa drugi, te druge osnovne varstvene določbe. Vajenci so v našem sistemu prav tako vključeni v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja, gre za to, da so dijaki zavarovani za primer v času vajeništva, zavarovani za primer invalidnosti in smrti, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.

Zdaj omenjena je bila ta dilema tudi razlika, ki obstaja med evropskimi državami, kako je umeščen status v ta sistem vajeništva. Pri nas gre tukaj za obliko izvedbe poklicnega izobraževanja. Pri razpravah o Zakonu o delovnih razmerjih, uvodoma bom sicer rekla, da Zakon o delovnih razmerjih med razlogi za sklenitev pogodbe o zaposlitvi za določen čas opredeljuje tudi zaposlitev delavca, ki sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas zaradi priprave na delo, usposabljanja ali izpopolnjevanja za delo oziroma izobraževanja in je s tega vidika možna podlaga za zaposlitev za določen čas z namenom strokovnega usposabljanja. Ne glede na navedeno pa dijaki in študenti, ki še dopolnjujejo 15 let, ne morejo delati, tisti, ki pa so starejši, pa imajo že omejeno delovno pravno varstvo. Zdaj, ko je bila debata, po mojih informacijah, glede možnosti delovnega razmerja, tukaj v primeru, da se vajeništvo opredeli kot strokovno izobraževanje v okviru delovnega razmerja na podlagi pogodbe o zaposlitvi in se ne vzpostavlja izjem od ostalih oblik delovnega razmerja, je treba tukaj upoštevati, da takšna oblika prinaša s sabo tudi celoto delovno pravnih pravic in obveznosti. Se pravi tukaj imamo minimalno starost 15 let, potem potrebna je vključitev v sistem obveznih zavarovanj, pri plačilu za delo je potrebno upoštevati minimum Zakona o minimalni plači. Delavec je upravičen na primer do regresa za letni dopust, in pa ostalih pravic, ne bi zdaj šla v detajle. Tako da, tukaj so, to so bile vse teme, ki so bile že v preteklosti odprte in verjetno bodo tudi v nadaljevanju, tako da tudi mi se veselimo tukaj rezultatov te analize in nadaljnje razprave na tem področju.

Hvala.