Govor

mag. Dejan Židan

Hvala, gospa predsednica, za besedo.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci! Lep pozdrav tudi ostalim prisotnim!

Že vnaprej se vam, gospa predsednica, zahvaljujem za razumevanje, da ste mi dovolili, da čez čas zaradi drugih obveznosti, ki jih ne morem preložiti, to današnji odbor zapustim. Je pa tukaj z mano generalni direktor, gospod Jernej Salecl iz pristojnega direktorata, ki na tem področju aktivno dela in bo do konca seje odbora z vami.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je seveda zainteresirano za razvoj poklicnega in strokovnega izobraževanja, kakor tudi vajeništva. Mi se tudi zahvaljujemo Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, da nam je dala možnost, da v novo strokovno skupino, ki pripravlja nadaljnje korake, lahko vključimo našega človeka. Mi smo že poslali svoj predlog. Dela se veselimo, saj si želimo, da se dosedanji sistem nadgradi, kljub vsemu nekatere stvari sedaj delamo po nekih vzporednih programih, ker so prehodna obdobja po zakonu se končala. Tudi želim se zahvaliti tako Obrtno poslovni zbornici Slovenije kakor Gospodarski zbornici Slovenije, ker skoraj mesečno usklajujemo dejavnosti in to nam omogoča, da preko obeh zbornic financiramo vajeništvo in strokovno delo. Številke počasi rastejo, ne pa, po našem mnenju, dovolj hitro. Tista informacija, ki pa je za vas pomembna, da pa se financiranje z našega ministrstva povečuje, tako da letos za ta namen imamo opravljenih že milijon evrov, približno pol, pol se deli, pol gre sofinanciranje materialnih stroškov, prehrane in prevoza na področju strokovnega in poklicnega izobraževanja, približno druga polovica pa je vezana na vajeniške pogodbe, ker sofinanciramo eno vajeniško pogodbo. Vam povem podatke iz lanskega leta, financiramo eno vajeniško pogodbo za vajenca iz prvega letnika 686 evrov, iz drugega in tretjega pa 858 evrov na vajeniško pogodbo. Naše izkušnje so takšne, da seveda interes mora biti na obeh straneh. Vajeništvo razumemo kot koristno za dijake zato, ker dobijo nove kompetence in tudi prvi pogled kje so možna delovna mesta. Ni nujno, da se odločijo, da tam kjer opravljajo vajeništvo, da tam ostanejo, ampak dobijo vpogled. Po drugi strani je za obrtništvo in za gospodarstvo sistem tudi koristen, saj spoznajo nove zaposlene, z nekaterimi se dogovorijo, z nekaterimi tudi ne, to je življenje, vendar pravočasno vzpostavijo stik in če ugotovijo, da izpolnjujejo interese ene in druge strani, potem lahko nastane zelo kvalitetno delovno mesto, ki je dolgotrajno delovno mesto.

Še enkrat bi rad poudaril, čeprav mi nismo pristojni za sam sistem izobraževanja, smo hvaležni, ker nas ministrstvo razume kot partnerja in nas vključuje v svoje nadaljnje programe. Mi tega ne moremo izpeljati in imamo zelo korektno sodelovanje tako z obrtno in gospodarsko zbornico. Mi upamo, da se bo sistem razvil tudi naprej, tako da se vam, poslankam in poslancem, zahvaljujemo, da ste to pomembno vprašanje danes odprli tudi v vrhu Slovenije, to je v Državnem zboru. Hvala.