Govor

Sanja Štiglic

Najlepša hvala, gospod podpredsednik. Spoštovane poslanke in poslanci!

Dovolite, da predstavim izhodišča za udeležbo slovenske delegacije na rednem zasedanju Sveta za splošne zadeve, ki bo 21. maja v Bruslju. Svet bo opravil prve priprave na redno junijsko zasedanje Evropskega sveta in obravnaval predlagan osnutek dnevnega reda z naslednjimi točkami: Ukrajina, varnost in obramba, konkurenčnost, zunanjepolitični odnosi in nov institucionalni cikel. Slovenija bo predlagani dnevni red podprla, s tem da bodo vse točke obravnavane v pripravljalnih telesih v tem in pa v prihodnjem mesecu, tako da vam bomo konkretne obravnavane vsebine in pa stališča Slovenije predstavili pred zasedanjem Sveta za splošne zadeve in evropskega sveta konec junija. Člani sveta za splošne zadeve bodo v okviru letnega dialoga o pravni državi opravili 9. specifično razpravo o posameznih državah, in sicer bo razprava tokrat osredotočena na stanje vladavine prava v štirih članicah, na Cipru, v Latviji, Litvi in Luksemburgu. Obravnavane članice se bodo odzvale na vsebino nacionalnih poglavij letnega poročila komisije o vladavini prava in na prejeta priporočila iz leta 2023, čemur bo sledila izmenjava mnenj, dobrih praks in izkušenj. Slovenija pa ocenjuje, da je specifična razprava v okviru rednega letnega dialoga koristno preventivno orodje, ki prispeva h krepitvi vladavine prava v Evropski uniji in medsebojnega zaupanja.

Svet za splošne zadeve bo v okviru postopka po prvem odstavku 7. člena pogodbe o EU preučil razvoj dogodkov na področju pravne države na Poljskem. Evropska komisija je postopek sprožila že leta 2017 in od uvedbe postopka je svet opravil šest zaslišanj, zadnji pregled stanja pa je bil opravljen na februarskem zasedanju, ko je Poljska predstavila akcijski načrt obsežnih reform na področju sodstva. Evropska komisija je potem v začetku tega meseca podala oceno, da ni več očitnega tveganja za resno kršitev vladavine prava na Poljskem, kar bo tudi uradno predstavljeno državam članicam na tem zasedanju sveta. Komisija namerava s tem tudi uradno umakniti tako imenovani obrazloženi predlog v okviru 7. člena pogodbe o EU, s čimer bo ta uradno zaključen. Slovenija že od samega začetka podpira reforme nove poljske vlade, usmerjene v krepitev neodvisnosti pravosodja. Poljska je v zadnjih mesecih sprožila številne zakonodajne in nezakonodajne ukrepe za obnovitev vladavine prava v državi, priznala primarnost prava Evropske unije in se zavezala k implementaciji sodb sodišča Evropske unije ter Evropskega sodišča za človekove pravice. Na podlagi že izvedenih ukrepov in očitne namere ponovne vzpostavitve vladavine prava bo Slovenija podprla zaključek postopka in tudi opomnila na pomen vključenosti sveta v sam postopek.

Pod točko razno se bo Svet seznanil s poročanjem Evropske komisije o aktualnem stanju odnosov Evropske unije z Združenim kraljestvom, predvsem glede izvajanja sprejetih sporazumov po izstopu Združenega kraljestva. Iz Evropske unije. Toliko z moje strani za uvod. Hvala lepa.