Govor

Hvala. Kar se tiče spremljanja marž in cen po verigi smo, kot veste, s to novo uredbo začeli spremljati dogajanje po verigi in iz tam verjetno potem tudi izhajajo ti zaključki, o katerih vi govorite. Smo pa tudi s tem, ta projekt, moram povedati, da tudi Evropa razmišlja, da bi na ravni unije sprožila eno podobno zadevo in so nas tudi prosili, če lahko mi predstavimo rezultate našega projekta in povemo, kako se je pri nas to obneslo, tako da neke stvari so se iz tega popisa dale ugotoviti. Zdaj smo nekako, analiziramo še naprej kaj se s temi podatki še da ven dobiti, vsega pa seveda ne.

Kar se tiče marž in cene trgovcev, moramo vedeti, da mi ne moremo iz tega popisa ugotoviti, kakšna je sestava tiste cene, in da v bistvu gre tukaj za zaupne podatke in glede marž bomo zelo težko kakšne konkretne izsledke dali. So pa tudi, je pa dejstvo, da je namen te analize, da se dolgoročno spremljajo te zadeve, in ko bomo dolgoročno spremljali bomo videli neke vzorce in neka odstopanja in tam bo šele tista priložnost, da delamo neke zaključke. Ker mi smo želeli s to analizo v bistvu priti do tega, da zaznamo kdaj je nek sektor v težavah in da takrat pravilno sredstva usmerjamo, ker to se bo pa skozi gibanja videlo, tudi če mi do konkretnih marž in konkretnih podatkov ne moremo priti. Tako mogoče malo, malo na to temo.

Kar se pa tiče Ukrajine, je pa ravno zaradi teh pomislekov Evropa sprejela ukrep, ko se v bistvu vklopijo določeni mehanizmi, se pravi, ko pride do tega, da se presežejo neke kvote uvoza glede na povprečje iz preteklih let, takrat se odzovejo in v bistvu se vklopijo mehanizmi in gredo nazaj, pač se spet carini blago in ni več prostega pretoka, no tako. Če imate še karkoli naprej.