Govor

Hvala lepa. Ja, sveta, v ponedeljek se bova udeležili z gospo Zavašnik Bergant, in sicer bodo na dnevnem redu tri točke: 1. točka so krizni ukrepi v kmetijstvu, druga razmere na kmetijskih trgih in pod razno točko imamo svojo točko, s katero želimo zagotoviti, da se dobrobit živali umesti v središče programa dela prihodnje Evropske komisije. Zdaj, pod 1. točko, kjer imamo krizne ukrepe v kmetijstvu, se je do sedaj predvsem osredotočala debata na predloge za izboljšanje položaja kmetov v agroživilski verigi in pa na administrativno poenostavitev. Tukaj veste, da so tudi določeni uspehi bili doseženi in sicer, se je za kmetije po deset hektarov že sprejelo, da se poenostavijo določena administracija pri nadzoru KOPOP, tako da moram reči, da je to pri nas 80 procentov kmetij, kar je odlično za naše kmete, odlična novica. Za naprej pa pričakujemo predvsem razpravo, sploh v ponedeljek glede kriznega upravljanja. Tukaj smo tudi mi s Hrvaško predlagali ad hoc mehanizem v primeru kriznih razmer, se pravi, poplav, naravnih katastrof, kjer bi v bistvu kmetom lahko zagotovili hitro pomoč brez neke administracije in pa res hiter odziv Evropske unije v takih primerih, in s to točko pač mislimo tudi vztrajati naprej.

2. točka je predvsem na temo razmer na kmetijskih trgih. Cene hrane so še vedno visoke, cene inputov nad ravnimi pred pandemijo covida 19, tako da Slovenija poudarja, da je ključnega pomena, da se nadaljuje redno spremljanje razmer na kmetijskih trgih, da se ustrezni mehanizmi aktivirajo, ko je to potrebno za zaščito trgov in pa, da se zagotovi tudi potrebna finančna sredstva v primerih škode.

Potem je pa še informativna točka, in sicer dobrobit živali. Tukaj predvsem želimo, da se delo, ki ga je začela ta komisija, tudi nadaljuje, saj smatramo, da imamo več izzivov, določene zadeve smo tudi že sprožili na ravni EU, recimo, eno je ilegalna trgovina s psi, kjer poskušamo doseči skupen odziv Evrope, ker se nam dogaja, da smo mi tranzitna država in v bistvu gredo čez nas ilegalni trgovci, ki prevažajo, prevažajo pse iz teh pasjih farm, ljudje so zelo slabo ozaveščeni, tudi v Sloveniji, ampak tudi v tujih državah. Tukaj je v bistvu problem v tem, da nismo mi končen trg, vseeno pa mi moramo te pse odvzeti in za njih poskrbeti in nam to prinaša stroške med drugim. In zato bi radi v bistvu mi sprožili in vodili kampanjo, kako ozaveščati ljudi, kaj pasje farme so, zakaj se iz tam psom ne jemlje, in kako naj potrošnik tudi sam preveri poreklo psa, da jih to naučimo, da bodo znali tudi oni pravo odločitev sprejeti?

2. točka na temo dobrobit živali je pa tudi na temo rejnih živali. Mi imamo nacionalno peticijo, zdaj tudi kroži med ljudmi in kampanjo proti reji v kletkah, to verjetno ste zasledili tudi v medijih, in nam se zdi, da moramo čim prej odpreti pogovore na ravni Evropske unije glede tega, kako bomo to stvar naslavljali. Ta peticija je bila tudi podpisana. S strani evropskih državljanov, 1,4 milijona ljudi je podpisalo peticijo že prej in takrat je tudi Evropa nekako odziv obljubila in do danes se ni zgodilo nič. Zato so se pri nas začeli stopnjevati nacionalni pritiski, mi pa nočemo, da naši rejci pridejo v nekonkurenčen položaj s tujimi rejci, zato zahtevamo, da se celotna Evropska unija na to odzove, in da se nekako sistematični pristop oziroma neko strategijo pripravi kako bomo to problematiko naslavljali in reševali za naprej. Hvala.