Govor

Spoštovana ministrica, prva stvar, zavračam, da je to demagogija.

Poglejte, samo za javnost, to podporno okolje, to je približno tako, kot tisto podjetje poslovne partnerice bivše, odstopljene ministrice Ajanović Hovnik, ki je pobiralo oziroma pričakovalo 7 % provizij, da je pomagalo drugim nevladnim organizacijam prijaviti se na tisti razpis za 11 milijonov. To so te podporne mreže, tako da bo malo bolj jasno. To pomeni, da pomagajo drugim organizacijam, drugim društvom, kako se prijaviti na razpise, da jim pomagajo, kako piarovsko kaj zaviti. Poglejte, jaz nimam nič proti tem organizacijam, nič, imam pa problem, ko gre 600 tisoč evrov, 6 krat 100 tisoč evrov, to je približno 6 novih stanovanj, za krepitev teh kompetenc za to, da lahko te organizacije preživijo. In prvič, kot ste sami dejali, omogočate do 100 % sofinanciranja in glede na tekoče leto to krat 4 povišujete v času poplav, ko nekateri še zdaj nimajo niti ene montažne hiše zgrajene, predsednik Vlade je pa obljubljal v nekaj tednih, zdaj pa sploh več ne štejemo, koliko tednov, mesecev je že minilo od poplav. To je demagogija, spoštovana ministrica.

Pa imava, sami ste bili v Škofji Loki po poplavah, podobne poglede na kulturno dediščino, ampak tukaj pa žal jaz vztrajam pri svojem in se mi zdi to neprimerno, da se namenja davkoplačevalski denar za te organizacije v času hude naravne krize, v času, ko se socialni transferji ne usklajujejo z inflacijo, v času, ko namenjate glede na inflacijo najmanjšo izredno uskladitev pokojnin, pa lahko Levica piarovsko zapiše karkoli na svojih profilih, glede na inflacijo najnižja izredna uskladitev pokojnin.

Predlagam, da se na naslednji seji pogovorimo o organiziranju in predvsem financiranju nevladnih organizacij, predvsem o teh podpornih mrežah, kajti zdi se mi, da čas ni pravi, to sami priznavate, zategujete pasove, zategujete gospodarstvo, višate davke in niste uspešni pri črpanju evropskih sredstev, ki pa spodbuja prav te nevladne organizacije in so tam milijoni. Spoštovana predsednica, predlagam v skladu s poslovnikom, da glasujemo o tej prepotrebni razpravi. Hvala lepa.