Govor

Hvala lepa, spoštovana ministrica, za prebran odgovor.

Jaz sem vprašal direktno, zakaj se za te nevladne organizacije, ki pravzaprav ustvarjajo podporno okolje, ni res, kar ste zatrjevali, da gre za ljubiteljsko kulturo, ampak gre za nevladne organizacije, ki nekako izobražujejo in delajo analize, načrte za ljubiteljsko kulturo.

Za ljubiteljsko kulturo v tem proračunu 2024–2025 znižujete sredstva iz 5,5 milijona na 5 milijonov. Mi smo predlagali amandma, ki je bil s strani koalicije zavrnjen, čeprav se je državni sekretar na tisti seji Odbora za finance z mano strinjal, da bi JSKD potreboval več denarja. Zdaj teh 600 tisoč evrov v dveh letih namenjate podpornemu okolju, in to celo početverjate, torej štirikrat več bo teh sredstev. Res je, tudi prejšnja vlada je sprejela nacionalni načrt 2021–2028. Ampak, veste, kaj je bila glavna razlika? Ta sredstva so šla iz evropskih skladov, kjer je potrebno pisati poročila, transparentna in tako naprej. Zdaj, za kaj gre teh 600 tisoč evrov? En mesec po poplavah je bil razpis objavljen. Iz integrale. Ali boste umaknili ta sredstva? Ker ste tudi v razpisu zapisali: »Če pride do drugih okoliščin, tega denarja ne bo.« Glede na vaš odgovor danes ta denar bo. In spoštovani, žal, to niso nevladne organizacije, to so provladne organizacije, ki vam hodijo na roko, čeprav so zdaj tudi že same malo kritične, izgleda, da 600 tisoč evrov za njih ni dovolj.

In zato še enkrat sprašujem, kot sem tudi najavil vprašanje:

Zakaj je potrebno te razpise, ki jih je prej financirala Evropska unija, sedaj razpisovati iz integrale?

Ali je v času govora o težkih milijardah in prisilnih solidarnostnih dodatkih – oziroma to ste zdaj umaknili – potrebno biti tako solidaren tudi do tako imenovanih mrež slovenskih nevladnih organizacij?

Hvala lepa.