Govor

Rok Petje

Hvala lepa za besedo.

Lep pozdrav vsem skupaj! Jaz bom nadaljeval tam, kjer je v bistvu državni sekretar zaključil. Najprej bi pa nekako poskušal opisati kontekst, v katerem se izvaja sofinanciranje medijskih vsebin znotraj manjšinskih skupnosti, kot sta italijanska in madžarska narodna skupnost ter seveda romska skupnost.

Vsebine, ki jih sofinancira naš urad, lahko razdelimo nekako v glavne tri skupine, se pravi, sofinanciramo krovne organizacije ter druge manjšine, manjšinske organizacije, lokalne skupnosti in pa občinske samoupravne lokalne skupnosti. In pa tretji steber, ki ga tvorijo seveda mediji, in tukaj nekako iščemo tisto sorazmernost. Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti zagotavlja sofinanciranje televizijskim, radijskim in tiskanim medijem. To pomeni, da so štirje mediji upravičeni do sredstev RTV ter dva medija za italijansko narodno skupnost in pa en za madžarsko narodno skupnost. Poleg tega pa preko Sveta romske skupnosti podpiramo še dva ali tri medije preko razpisov. V letu 2022 je urad upravičencem zagotovil sofinanciranje v višini 2 milijona 536 tisoč evrov, v letu 2023 7 milijonov 550 tisoč, v letu 2024 pa načrtujemo sofinanciranje v višini več kot 13 milijonov evrov. To povečanje je posledica odločitve Vlade, da bo zavodu RTV Slovenija v letih 2023 in 2024 zagotovila dodatna proračunska sredstva za sofinanciranje programov. S tem ukrepom se bo obseg državnega financiranja teh programov povečal.

Kar pa se tiče vsebin, ki jih sofinanciramo. Konkretno na RTV Slovenija imamo sklenjenih šest pogodb za sofinanciranje televizijskih programov za italijansko, madžarsko narodno skupnost in pa romsko skupnost ter sofinanciranje radijskih programov prej omenjenih skupnosti. Tukaj želim zelo jasno povedati, da so vsa sredstva, ki jih urad razdeli upravičencem, strogo namenska in upravičenci morajo ustrezno poročati o porabi v skladu z upravičenimi stroški. Odgovornost za pravilno porabo sredstev je na strani prejemnika in urad je in tudi bo v prihodnje dosledno preverjal ustreznost porabe teh sredstev. Hvala.