Govor

Predsednik, hvala lepa za besedo.

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi, tudi sam pričenjam 21. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko. Sam tudi pozdravljam vse prisotne na današnji skupni seji.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani oziroma na seji sodelujejo s pooblastilom naslednji, tako poslanec Danijel Krivec, Krivic nadomešča poslanca Janeza Janšo in pa poslanec Milan Jakopovič nadomešča poslanca doktor Mateja Tašnerja Vatovca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda skupne nujne seje odbora in komisije.

S sklicem nujne seje oziroma skupne seje ste prejeli dnevni red seje z eno točko dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku s predsednikom Komisije za nadzor javnih financ nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem oziroma ste ga prejeli s sklicem.

Tako prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - NAKAZILA MINISTRSTVA ZA ZUNANJE IN EVROPSKE ZADEVE, CENTRU ZA MEDNARODNO SODELOVANJE IN RAZVOJ.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 7. maja 2024 na Odbor za zunanjo politiko in na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic skupne seje z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke s predlogoma sklepov, ki so, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni v imenu predlagatelja - Poslanske skupine SDS gospod Rado Gladek, gospa Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve, gospod Klemen Boštjančič, minister za finance, ki se je za današnjo sejo opravičil, gospod Dejan Prešiček, direktor Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade in pa Ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Vse prisotne vabljene lepo pozdravljam. Moram povedati še to, ja, da gospo Tanjo Fajon, ministrico za zunanje in evropske zadeve nadomešča državna sekretarka gospa Sanja Štiglic.

Razpravo bomo opravili tako, da bo najprej predstavnik Poslanske skupine SDS, ki je zahtevala sklic skupne nujne seje, dodatno predstavil zahtevo za sklic seje. V nadaljevanju boste dobili besedo dobili tudi vabljeni na sejo, nato bo sledila razprava članic in članov odbora.

Gospod Rado Gladek, dajem vam besedo, da predstavite zahtevo za sklic te skupne nujne seje, ter predlog sklepov, ki jih Poslanska skupina SDS predlaga odboru in komisiji v sprejem. Preden pa vam dam besedo, bi prebral še eno pooblastilo, in sicer poslanec Tomaž Lisec nadomešča poslanca Žana Mahniča. Tako da, gospod Rado Gladek, imate besedo.