Govor

Hvala lepa.

Jaz vsekakor pozdravljam nadgraditev sporazumov, svet je dejansko postal globalna vas in kot smo videli ob zadnji epidemiji, je Svetovna zdravstvena organizacija delovala kot nek brezzobi tiger, brez pravih inštrumentov, da zadevo adekvatno umiri. Jasno, kot je bilo povedano, ni več izoliranih izbruhov bolezni, ampak vsaka bolezen v nekaj urah lahko preskoči iz najbolj oddaljenih koncev tudi v naš tako imenovani zdravstveno napredni svet. In tukaj se bo treba potem soočiti z nekimi neznanimi situacijami, ki jih pa ta sporazum sploh skozi to, da je informiranost med državami bistveno večja in da tukaj prevzame svetovna zdravstvena organizacija koordinacijo tega tudi na temelju solidarnosti, mislim, da je to pravilen pristop. Pozdravljam tudi to, da smo pač se vključili v sistem Evropske unije, ki skupaj zastopa vsa naša stališča, ker vemo, da pač na ta način bomo prišli bistveno dalje, kot pa, če bi Slovenija sama šla v ta pogajanja.

Se pa pridružujem kolegu Kosiju, res je, poslanci smo bili precej bombardirani z raznimi informacijami, pa tudi dezinformacijami s strani občanov, zato tukaj apeliram na, pa se pridružujem kolegu Kosiju, z vprašanjem(?) na kakšen način boste tukaj pristopili k informiranju naših občanov v zvezi s tem sporazumom, da bi pač zatrli te tako imenovane dezinformacije v zvezi z vsebino, ker vemo, da sporazum je precej obsežen, precej zahteven, precej težko branje konec koncev in jasno, da so strahovi po tem, da se bi notri karkoli skrilo pa prikrilo, lahko tudi upravičeni, zato je treba pač tukaj en pravilen pristop, transparentnost in pa dialog z vsemi temi skupinami.

Pridružujem se pa tudi temu, da se mi zdita, vsaj, ključna ta dva momenta in to je, da ima Slovenija dejansko podporo členu, ki določa, da nobena določba instrumenta se ne razlaga kot pooblastilo sekretariatu oziroma generalnemu direktorju, da smer odreja, spreminja in karkoli. Drugače predpisuje, kar je v nasprotju z našimi interesi in pa da dejansko naša država obdrži vso suverenost na tem področju, kjer bi mogoče kakršnakoli usmeritev iz WHO šla v smer ki bi posegala v pravice, svoboščine ljudi in bi bila v nasprotju z mednarodnim ali pa nacionalnim pravom.

Tako da, še enkrat, zadevo podpiram vendar pač pozivam na čimprejšnjo usklajeno akcijo, da se tiste skeptike, prepriča, da neke dezinformacije niso pravilne. Hvala.