Govor

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi!

Pričenjam 68. sejo Odbora za zunanjo politiko. Obveščam vas, da so zadržani oziroma da na seji sodelujejo kot nadomestni člani in članice naslednje poslanke. Tako sem prejel opravičila in sicer se ne morejo udeležiti seje poslanec Jernej Vrtovec, poslanec doktor Matej Tašner Vatovec in pa poslanec magister Matej Tonin. Hkrati pa na seji s pooblastili, da sodelujejo naslednje članice in člani, tako poslanec Gašper Ovnik nadomešča poslanko Tamara Vonta, tako poslanka Jožica Derganc nadomešča poslanca Dušana Stojanovič in pa poslanec Rado Gladek nadomešča poslanca Janeza Janšo. Lepo pozdravljam vse prisotne!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora 13. maja, torej letošnjega leta ste prejeli tudi predlog za širitev dnevnega reda s točkami 1a. in 1.b. Tako predlagam, da najprej glasujemo o predlogu za širitev s točko 1a. Pričenjam z glasovanjem.

Glasujemo. Navzočih je osem poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti nihče.

(Za je glasovalo 8.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj pa glasujemo še o predlogu za širitev dnevnega reda s točko 1b.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti nihče.

(Za je glasovalo 8.) (Proti nihče.)

Tako ugotavljam, da je predlog sprejet in je tudi določen dnevni red seje tak, kot je bil predlagan s sklicem in seveda tudi z izglasovanima širitvama.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Ta točka je uvrščena na dnevni red seje rednih sej Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Tako kot običajno vas tudi tokrat obveščam, da lahko poslanka ali poslanec na seji postavi največ dve ustni vprašanji. Možno je tudi dopolnilno vprašanje poslanca, ki lahko traja največ 2 minuti, dopolnitev odgovora predstavnika Vlade pa lahko traja največ 3 minute. Tako kot vedno, bi izbrali en sklop vprašanj, potem pa bi besede za odgovore predali državni sekretarki na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, gospe Sanji Štiglic. Tako da, želi kdo besedo? Ja, izvolite, kolega Kosi.