Govor

Danijel Kastelic

Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj! Komisija Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide se je s posebnim poročilom zagovornika načela enakosti seznanila na 21. seji, 11. januarja letos. Na sejo smo povabili tudi Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki je podalo pojasnilo v zvezi z nekaterimi zagovornikovimi priporočili. Seznanjeni smo bili tudi s stališčem Sveta za invalide Republike Slovenije ter stališčem nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije. Slednji je bil vabljen na vašo sejo, tako da bo lahko predstavnica kaj več pojasnila sama.

Komisija se zaveda, da zgolj na podlagi seznanitve s priporočili zagovornika brez ustreznih ukrepov, ki bodo sledili navedenim priporočilom in bili tudi dejansko izvedljivi v praksi, večjega napredka pri reševanju obravnavane problematike ni pričakovati. Razprava na komisiji je bila pestra, med drugim smo razpravljali o projektu prevozov na klic, ki smo ga sicer prepoznali kot prvi konkreten in pozitiven premik na tem področju, obenem pa izrazili upanje, da se bo vse nadaljnje ukrepe oblikovalo hitreje in bolj učinkovito, kajti ta del, ki ga je tudi izpostavil gospod z ministrstva, ni sistemski, da bi lahko invalidom nudil neodvisnost. Smo pa v zvezi s projektom prevoza na klic ocenili, da je to lahko le začasna rešitev, dokler so potrebe po tovrstnih prevozih še obvladljive. Dolgoživost naše družbe namreč nakazuje na to, da bo takšnih potreb čedalje več, zato se bomo najbrž kmalu soočili s pomanjkanji tovrstnih izvajalcev storitev. V razpravi smo prepoznali tudi pomembno vlogo voznikov na javnih prevoznih sredstvih, ki lahko s prijaznostjo in ustrezno pomočjo invalidom bistveno olajšajo dostop do prevoza in sam prevoz, na primer, podajo ustno določene informacije, pomagajo pri vstopu na avtobus in podobno. Pričakujemo tudi, da se bo v najkrajšem možnem času zagotovilo ustrezna finančna sredstva za opremo prevoznih sredstev z ustreznimi avdiovizualnimi pripomočki. Ocenili smo tudi, da bi se lahko že z manjšimi finančnimi vložki različne označbe zagotovilo določeno mero pomoči invalidom, ki potrebujejo pomoč pri javnih prevozih.

Ob koncu razprave smo sprejeli tudi naslednji sklep: Komisija predlaga Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide, da ob obravnavi posebnega poročila zagovornika načela enakosti z naslovom Nedostopnosti javnega medkrajevnega avtobusnega prevoza za senzorno ovirane, Ministrstvo za okolje podnebje in energijo pozove, da nadaljuje z že začetimi aktivnostmi za zagotovitev dostopnosti javnega potniškega prometa za gibalno in senzorno ovirane invalide ter v najkrajšem možnem roku pristopi k uresničevanju še preostalih neizvedenih priporočil zagovornika načela enakosti s tega področja, pa tudi vseh še neizvedenih priporočil zagovornika iz posebnega poročila zagovornika načela enakosti glede nedostopnosti javnega medkrajevnega avtobusnega prevoza za gibalno ovirane iz junija 2023. Ministrstvo naj najkasneje v treh mesecih po zaključeni seji odbora poroča o napredku tako Komisiji Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, kot matičnemu odboru Državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Iskreno upam, da boste naš predlog upoštevali oziroma povzeli njegovo vsebino kot sklep vašega odbora.

Spoštovane in spoštovani, hvala za pozornost.