Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam! Začenjam 27. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Rado Gladek namesto magistrice Karmen Furman, poslanka magistrica Tamara Kozlovič nadomešča poslanca magistra Darka Krajnca in poslanka Suzana Lep Šimenko nadomešča poslanko Alenko Helbl.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Posebno poročilo Zagovornika načela enakosti, nedostopnost javnega medkrajevnega avtobusnega prevoza za senzorno ovirane, posebno poročilo Zagovornika načela enakosti, nedostopnost objektov v javni rabi za ljudi z invalidnostmi. In kot ste bili že obveščeni, vam je bil po sklicu seje v ponedeljek, 13. 5. 2024, poslan predlog v zvezi z dnevnim redom, in sicer, da se dnevni red današnje razširi s točko 3, in sicer Zahteva za oceno ustavnosti drugega odstavka 5. člena Zakona o odpravljanju posledic dela z azbestom. Prehajamo na odločanje o predlogu za razširitev s točko 3.

Glasujemo. Za je glasovalo 11 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Tako ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem in sprejeto razširitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - POSEBNO POROČILO ZAGOVORNIKA NAČELA ENAKOSTI, NEDOSTOPNOST JAVNEGA MEDKRAJEVNEGA AVTOBUSNEGA PREVOZA ZA SENZORNO OVIRANE.

Na spletnih straneh Državnega zbora je objavljeno posebno poročilo in mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. K točki so bili vabljeni: Zagovornik načela enakosti, Vlada, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije ter Državni svet.

Za predstavitev posebnega poročila besedo dajem zagovorniku načela enakosti, gospodu Mihi Lobniku. Izvolite.