Govor

Spoštovani! Začenjam 10. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Člane in članice komisije lepo pozdravljam!

Obvestil o zadržanih zaenkrat še nisem dobil. Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo: Janez Cigler Kralj namesto Aleksandra Reberška, Rado Gladek namesto Alenke Helbl, Danijel Krivec namesto Andreja Hoivika.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red: Nedopustni pritiski na medijsko poročanje o LGBTQ ideologiji in evtanaziji ter kršitve svobode govora in svobode vesti. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - NEDOPUSTNI PRITISKI NA MEDIJSKO POROČANJE O LGBTQ IDEOLOGIJI IN EVTANAZIJI TER KRŠITVE SVOBODE GOVORA IN SVOBODE VESTI.

Na sejo so bili vabljeni: sestra Romana Kocjančič, urednica in voditeljica oddaje Obzorja duha na TV Slovenija, Rok Blažič, novinar Družine, doktor Asta Vrečko, ministrica za kulturo, Tatjana Pirc, predsednica Novinarskega častnega razsodišča in doktor Matevž Tomšič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov. Od vabljenih se je opravičilo Ministrstvo za kulturo, in sicer so se opravičili tako ministrica Asta Vrečko kot vsi državni sekretarji; obvestilo je poslal magister Marko Rusjan, državni sekretar po pooblastilu. Opravičil se je tudi Rok Blažič, ki je poslal pisno opravičilo, ki ga bom potem prebral, ko bo na vrsti njegova razprava.

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli zahtevo Poslanske skupine Nova Slovenija - Krščanski demokrati za sklic nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti z dne 30. 4. 2024, ki je objavljena na spletni strani Državnega zbora s sklicem.

Začenjam obravnavo te točke. Najprej dajem besedo predstavniku predlagatelja, Janezu Ciglerju Kralju, da pojasni razloge, zaradi katerih je bila vložena zahteva za sklic seje. Izvoli.