Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, ostali prisotni! Začenjam 53. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da danes na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: doktor Tatjana Greif, ki nadomešča poslanko Natašo Sukič, magister Bojana Muršič, ki nadomešča poslanca Predraga Bakovića, Anton Šturbej, ki nadomešča poslanca Jožefa Jelena, Tomaž Lisec, ki nadomešča poslanca Zvonka Černača in pa magistra Tamara Kozlovič, ki nadomešča poslanca magistra Miroslava Gregoriča.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, in sicer: prvič, prihodnost vodne energije v Sloveniji. Ker do pričetka seje nisem prejela nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen tako, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PRIHODNOST VODNE ENERGIJE V SLOVENIJI.

Navedeno točko dnevnega reda bomo obravnavali na podlagi zahteve Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odbora z dne 6. 5. 2024, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: predlagatelj Poslanska skupina SDS, v imenu predlagatelja Tomaž Lisec, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija Republike Slovenije za vode, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hidroelektrarne na Spodnji Savi, d.o.o., Infra, d.o.o., Svet regije Posavje, Posavska gospodarska zbornica Krško, Uroš Macerl, Vesna, Zelena stranka in več nevladnih organizacij oziroma civilnih iniciativ.

Preden preidemo na obravnavo točke dnevnega reda, naj najprej predlagateljem podam pojasnilo glede njihovega predstavništva na današnji seji. Poslanska skupina SDS je namreč kot predlagateljica v zahtevi za sklic današnje seje navedla, da bosta v njenem imenu kot predlagatelja prisotna poslanca Tomaž Lisec in Danijel Krivec. Glede na parlamentarno prakso lahko v imenu predlagatelja na seji Državnega zbora in delovnih teles v razpravi sodeluje samo en poslanec, izjema so samo primeri, kadar so predlagatelji posamezne zadeve dve ali več poslanskih skupin. V teh primerih na seji v razpravi lahko sodeluje več predstavnikov predlagatelja, vendar spet iz vsake poslanske skupine zgolj pa eden. Na podlagi tega prosim, da se poslanca iz vrst predlagateljev dogovorita in izjavita, kateri izmed njiju bo na seji v razpravi sodeloval kot njihov predstavnik. / oglašanje iz dvorane/ Ja, hvala lepa. Tomaž Lisec je povedal, da bo on sodeloval kot njihov predstavnik na današnji seji.

Prehajamo na obravnavo navedene zadeve. Želi predstavnik predlagatelja podati dopolnilne obrazložitve o zahtevi? Kolega Tomaž Lisec, izvolite besedo.