Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Pričenjam 31. nujno sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: gospod Jožef Horvat iz Poslanske skupine Nova Slovenija in gospod Milan Jakopovič iz Poslanske skupine Levica. Kot nadomestna članica na odboru s pooblastilom pa sodeluje gospa Andreja Rajbenšu, ki nadomešča poslanca Aleksandra Prosena iz Poslanske skupine Svoboda. Lepo pozdravljena.

Prav tako bi rada povedala in izrekam eno toplo dobrodošlico tudi dvema novima članicama, Andreji Živic in Andreji Kert in se veselim našega nadaljnjega sodelovanja.

S tem sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora z eno točko, to je predlog stališča Republike Slovenije do sporazuma o razlagi in uporabi pogodbe o energetski listini med Evropsko unijo, Evropsko skupnostjo za atomsko energijo in njunima državama članicama. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom.

Ugotavljam, da je takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

In sedaj prehajamo na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO SPORAZUMA O RAZLAGI IN UPORABI POGODBE O ENERGETSKI LISTINI MED EVROPSKO UNIJO, EVROPSKO SKUPNOSTJO ZA ATOMSKO ENERGIJO IN NJUNIMI DRŽAVAMI ČLANICAMI EPA 1498-IX, EU U 1268.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Predlog stališča je Vlada. Odbor bo kot matično delovno telo to točko obravnaval na podlagi 1. in drugega odstavka 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. K tej točki so vabljeni Vlada, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Državni svet. Kot gradivo ste dodatno prejeli še mnenje Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve z dne 15. 5. 2024.

Sedaj pa predajam besedo predstavniku Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za predstavitev stališča. Državni sekretar Matevž Frangež, izvolite, beseda je vaša.