Govor

Dobro jutro!

Začenjam 85. sejo Kolegija. Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam, da poslanca oziroma vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika danes nadomešča poslanec Damijan Zrim.

1. TOČKA DNEVNEGA REDA - DOLOČITEV ČASA OBRAVNAVE TOČK DNEVNEGA REDA 20. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, ki se bo začela v ponedeljek 20. maja.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje kolegija včeraj. Odpiram razpravo, če kdo želi? (Ne.) Nihče.

Na glasovanje dajem sklep: Sprejme se čas za obravnavo posameznih točk dnevnega reda 20. seje Državnega zbora, ki se bo začela v ponedeljek, 20. maja 2024.

Kdo je za? Soglasno. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje Kolegija ste k tej točki kot gradivo prejeli dve zahtevi, in sicer zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec ter zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora.

Predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo, pri čemer v zvezi s sklicem 71. izredne seje predlagam sledeče. Predlog dnevnega reda bi bil: prvič, predlog sklepa Vladi Republike Slovenije za takojšnjo odpravo pomanjkljivosti Zakona o dolgotrajni oskrbi in drugič, Predlog Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, tretja obravnava. Datum seje bi bil v petek, 24. maja 2024, ob 10. uri do zaključka seje. Najava časa za razpravo za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika. Pri 1. točki do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga sklepa, to je skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in do 60 minut za razpravo predlagatelja ter do 15 minut za predstavitev mnenja vlade in do 60 minut za razpravo vlade ter do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga zakona, to je Vlada, in do 30 minut za razpravo predlagatelja pri 2. točki. Najavljeni čas pride v poštev. Če bodo k predlogu zakona vloženi amandmaji.

Odpiram razpravo, če kdo želi razpravljati? (Da.)

Kolegica Godec, izvolite.