Govor

mag. Dejan Židan

Hvala za besedo, gospa predsednica. Lep pozdrav tudi vsem prisotnim poslankam in poslancem, seveda zlasti prijazen pozdrav vsem našim prijateljem iz zamejstva in pozdravljam tudi vse ostale prisotne v tej lepi dvorani.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ima nekaj pristojnosti. Dovolite, da vas seznanim, kaj trenutno počnemo. Mi smo nosilci programa spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem za obdobje leta 2021 do 2024, ko smo pogledali, lahko samo ugotovimo, da leta 2022, 2021 se ta program žal ni izvajal. 2022, ko smo ugotovili, da imamo ta program na voljo, smo pričeli vse priprave. Marsikaj je povezano s pripravo razpisov, tako da se v maksimalni meri izvaja, v letu 2023, se je že izvaja in 2024 se izvaja tako, da želimo, da bo čim bolj visoko realiziran. Kaj je bilo narejeno? Program sam je tri steber: gospodarstvo, turizem, podporno okolje. Kaj je bilo narejeno do tega trenutka na področju prvega stebra, to je podpora naložb v gospodarstvu. Imeli smo že dva razpisa. Na prvi razpis smo sprejeli 12 vlog, že so izplačane, na drugem razpisu je bilo odobrenih deset vlog, tako da preko tega programa bomo pri malih in srednjih podjetjih podprli oziroma smo že podprli 2022 razvojnih projektov.

Na področju turizma smo imeli že prvi razpis. Na prvem razpisu je sredstva pridobilo osem projektov slovenskih MSP v Porabju. Imeli smo tudi že drugi razpis, kjer se sedaj ravno pripravljajo odločbe. Drugi pod steber, v drugem stebru je pa tudi podpora v infrastrukturo, organizacij narodnih skupnosti. Do tega trenutka smo v slovenski kulturni informacijski center za potrebe nove sončne elektrarne, posodobljenega ogrevalnega sistema, pa tudi v večini stavbe zamenjave oken že vložili 200 tisoč evrov iz tega programa, prav tako je že postavljena sončna elektrarna na slovenski vzorčni kmetiji v vrednosti kar vključuje tudi sicer ojačitev strehe 45 tisoč evrov in končano je tudi javno naročilo za dogradnjo Hiše jabolk, ki je v vrednosti 155 tisoč evrov. Izvajamo pa tudi podporo promociji programskega območja in podporo pri izvajanju programa in iz tega se tudi črpajo postavitev teh novih lepih dvojezičnih tabel, ki jih opazite, če sedaj greste v Porabje. Ta projekt 2021-2024 je pilotski, pomemben je zato, ker smo z realizacijo zadovoljni in to je osnova za pripravo novega štiriletnega, ki bo pa tokrat zajel našo slovensko zamejsko skupnost v vseh državah. O tem vam želim nekaj več povedati, če dovolite, gospa predsednica.

Kot prvo, poznano vam je, da smo dobri dve leti nazaj ustanovili zamejsko gospodarsko koordinacijo, pet zamejskih organizacij. Ena iz Furlanije-Julijske krajine, ena iz avstrijske Koroške, pa iz Porabja in dve, ki sta slovenski na področju hrvaške plus dve pristojni ministrstvi oziroma Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in naše ministrstvo. V tem trenutku že imamo drugi program dela zamejske gospodarske organizacije, koordinacije za leto 2024, ta program temelji na naslednjih točkah.

Kot prvo je financiranje delovanja zamejskih gospodarskih organizacij. V tem trenutku je razpisna komisija že potrjena, dokumentacija je pripravljena, tako da v naslednjih tednih bo objavljen javni poziv. Tisto, kar je letos najtežje, največje, najbolj pomembno delo je priprava programa spodbujanja razvoja gospodarske avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu za obdobje 2025-2028. Tu bi rad povedal, da sredstva smo že načrtovali v proračunu za leto 2025, in sicer že nekaj več kot 3 milijone evrov, potem pa bo potrebno še v nadaljnjih treh letih, skupaj s strokovnjaki iz Urada je gradivo tako daleč pripravljeno, da bo do konca meseca narejen čistopis in potem smo se z zamejskimi gospodarskimi koordinacijami dogovorili, da si vzamemo en mesec dni časa, da potem skupaj usklajujemo, saj bi radi, da bo program odgovarjal na najbolj potrebne interese slovenske skupnosti v vseh štirih državah in cilj je, da ga potem Vlada potrdi jeseni v tem letu, da ga lahko potem naslednje leto že izvajamo. To je pa čista novost, ki pa črpa iz programa za Porabje, znanje in izkušnje.

Potem, mogoče zelo pomembna tudi informacija, aktivacija izobraževalno raziskovalnih organizacij. V tem trenutku nam tri najbolj pomembne slovenske ekonomske fakultete pripravljajo program gospodarskega razvoja v zamejstvu preko Arisa, preko ciljnih razvojnih projektov. Za to leto pa smo tudi že rezervirali sredstva in dali pobudo na Aris, da še podoben program se naredi za področje turizma, tako da bomo okrepili strokovne podlage, ki so nam na razpolago.

Del letnega programa je tudi organizacija letne konference zamejske gospodarske koordinacije, je že bila izvedena zelo uspešno 19. januarja letos v Planici. Prav tako potekajo priprave na B2B organizacijo poslovne konference zamejske gospodarske koordinacije. Verjetno bo ta izvedena na Hrvaškem. Del programa so tudi ciljni obiski našega ministra gospoda Matjaža Hana. Izvedba projektnih delavnic, redna srečanja, koordinacije in nekatere druge skupne dejavnosti, to je program za letošnje leto in eno in drugo je iz naše pristojnosti.

Hvala za pozornost.