Govor

Spoštovane članice in člani komisije, spoštovana državna sekretarka, državni sekretar, vsi vabljeni ter ostali prisotni na današnji seji, lepo pozdravljeni.

Pričenjam 9. redno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani komisije in sicer: Felice Žiža in Vrečko Rastislav. Kot nadomestnih članov na seji komisije tokrat nimamo nikogar. Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj je razviden iz samega sklica seje, s svojo udeležbo pa so opravičili: gospod Marjan Kolarič in doktorica Urška Prepeluh Magajne, člana Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu. Gospod Manuel Jug predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, doktorica Barbara Riman predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Bernard Sadovnik predsednik skupnosti koroških Slovencev in Slovenk. In dobili smo pa v vmesnem času eno pooblastilo in sicer, gospoda Dušana Stojanović nadomešča poslanec Gašper Ovnik.

Današnje seje se preko video povezave udeležujejo tudi člani Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, ki jih prav tako lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

S sklicem ste prejeli dnevni red.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE PREGLED REALIZACIJE SKLEPOV KOMISIJE ZA ODNOSE S SLOVENCI V ZAMEJSTVU IN PO SVETU V OBDOBJU OD JUNIJA 2022 DO APRILA 2024.

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, je v tekočem mandatnem obdobju Državnega zbora zasedala na osmih rednih in petih nujnih sejah ter obravnavala aktualne tematike, ki zadevajo Slovence zunaj meja Republike Slovenije. Na sejah smo sprejeli sklepe v katerih smo se opredelili do posameznih vprašanj s tega področja ter priporočili Vladi Republike Slovenije in državnim organom izvajanje določenih aktivnosti in politik, ki zadevajo Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pričujočo točko dnevnega reda sem na polovici aktualnega mandata Državnega zbora sklicala na podlagi dogovora o sklicevanju in vodenju sej delovnih teles na podlagi Poslovnika in uveljavljanja parlamentarne prakse iz februarja 2023, ki določa, da je predsednik delovnega telesa dolžan spremljati realizacijo sprejetih odločitev delovnega telesa, ter na podlagi 16. člena Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja, ki tako skrb nalaga tudi komisiji. Na seji bodo imeli Vlada Republike Slovenije, državni organi oziroma naslovniki sklepov ter ostali vabljeni možnost predstaviti aktivnosti in sprejete ukrepe za realizacijo sklepov Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, sprejetih v obdobju od junija 2022 do aprila 2024. Seja bo tako tudi priložnost za razmislek in razpravo o oblikovanju in učinkovitem izvajanju politike Republike Slovenije na področjih, ki zadevajo Slovence v zamejstvu in po svetu, za katero je ključnega pomena načrtno in usklajeno delovanje državnih organov.

S sklicem seje 23. aprila, ste prejeli gradivo. Pregled sprejetih sklepov komisije v obdobju od junija 2022 do aprila 2024, naknadno pa tudi poročilo Vlade Republike Slovenije o realizaciji sklepov ter gradivu Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Besedo sedaj najprej dajem predstavnikom Vlade oziroma ministrstev, da nam predstavijo stanje realizacije sklepov. Kot prvo k besedi vabim državno sekretarko na uradu, gospo Vesno Humar. Izvolite, beseda je vaša.