Govor

Hvala lepa.

Prijeten pozdrav vsem!

Evropska komisija je januarja letos podala predlog sprememb direktive glede ustanavljanja in delovanja evropskih svetov delavcev ter učinkovitega izvrševanja pravic do nadnacionalnega obveščanja in posvetovanja. Evropski sveti delavcev so organi za obveščanje in posvetovanje, ki zagotavljajo, da so delavci vključeni v odločanje o nadnacionalnih vprašanjih. Gre za podjetja z več kot tisoč zaposlenimi, ki delujejo vsaj v dveh državah Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora.

Namen predloga, ki ga je predlagala komisija je odpraviti pomanjkljivost veljavne direktive in izboljšati učinkovitost okvira za obveščanje in posvetovanje z delavci na nadnacionalni ravni. Med glavnimi spremembami, ki jih je predlagala komisija, so zagotavljanje enakih pravic delavcev v multinacionalnih podjetjih, ki poslujejo v državah Evropske unije ali evropskega gospodarskega prostora, da lahko dajo pobudo za ustanovitev novega evropskega sveta delavcev, jasnejša opredelitev nacionalnih zadev, zagotavljanje pravočasnega in smiselnega posvetovanja z delavci v multinacionalnih družbah o vprašanjih, ki jih zadevajo, zagotavljanje, da imajo evropski sveti delavcev potrebne zmogljivosti za opravljanje svojega dela, krepitev uravnotežene zastopanosti spolov in izboljšanje dostopa do pravnih sredstev.

Glede predloga stališča Republike Slovenije izpostavljam, da Slovenija podpira predlog direktive, katere cilj je okrepiti vlogo evropskih svetov delavcev s poenostavitvijo postopka za njihovo ustanovitev, s spodbujanjem smiselnega obveščanja in posvetovanja ter zagotavljanjem, da imajo evropski sveti delavcev potrebne zmogljivosti za opravljanje svojega dela. Slovenija podpira krepitev uravnotežene zastopanosti spolov v evropskih svetih delavcev. Slovenija bo v teku usklajevanj predloga direktive posebno pozornost posvetila zasledovanju izpostavljenih ciljev, kar vključuje tudi preprečevanje nepotrebnih administrativnih obremenitev ter še nadalje upošteva vidik, da nadnacionalni dialog ne sme zmanjšati vloge nacionalnih svetov delavcev.

V pogajanjih bo Slovenija konstruktivna in bo iskala kompromise, ki bodo sprejemljivi za vse države članice. Podprla bo predloge za razumno podaljšanje roka za prenos določb direktive, saj morebitne spremembe nacionalne zakonodaje zahtevajo tudi usklajevanja s socialnimi partnerji.

Hvala lepa.