Govor

Spoštovane kolegice in kolegi. Spoštovani vabljeni gostje. Se opravičujem za začetno zamudo s pričetkom seje, zaradi tega, ker smo bili pač nesklepčni.

Torej pričenjamo 29. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Obveščam vas, da imamo eno obvestilo o zadržanosti. In sicer opravičil se je uvodoma gospod Prednik, sedaj pa smo prejeli obvestilo, da gospoda Prednika nadomešča poslanka magistrica Bojana Muršič. Prav tako imamo obvestilo, da Sara Žibrat nadomešča v bistvu nezasedeno mesto Svobode v Komisiji za nadzor javnih financ. Tako da, to je to, kar se tiče obvestil. S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje komisije. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda imamo takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s samim sklicem seje.

Torej prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA IN SICER NERACIONALNA IN NEGOSPODARNO PORABO JAVNIH SREDSTEV ZA ZAGOTOVITEV NADOMESTNE LOKACIJE SNG DRAMA LJUBLJANA.

Poslanska skupina NSi je 6. maja na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine NSi s predlogom sklepa, ki je objavljen tudi na spletnih straneh Državnega zbora s samim sklicem seje. K točki dnevnega reda so bili vabljeni predstavniki Poslanske skupine NSi, ki je zahtevala sklic te seje, doktor Rasta Vrečko ministrica za kulturo, ki se je opravičila, Direktorat za stvarno premoženje Ministrstva za javno upravo vodja strokovne komisije za vodenje postopka izbire nadomestne lokacije na Ministrstvu za kulturo, Združenje sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, Slovenski inštitut za revizijo - dobili smo njihovo obvestilo o neudeležbi in opravičilo - inženirska zbornica Slovenije, gospa Vesna Jurca Tadel ravnateljica SNG Drama Ljubljana, doktor Boris Mihalj predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije, gospod Saša Tabaković igralec SNG Drama Ljubljana in gospa Uršula Cetinski generalna direktorica Cankarjevega doma. Zdaj, danes bi jaz predlagal da naredimo malce drugačno obravnavo, in sicer, da glede na to, da je bilo gradivo v javnosti že predstavljeno, glede na to, da je gradivo bilo pravočasno strokovno utemeljeno in tudi predloženo poslano Ministrstvu za kulturo bi jaz predlagal, da najprej Ministrstvo za kulturo, državni sekretar, predstavniki, sekretarka, vsi ostali, da pač obrazložijo odgovor na to gradivo in potem lahko začnemo. Potem pa predlagam, da začnemo z vprašanji poslank in poslancev. Zaradi tega, ker ocenjujem kot predlagatelj te seje, da gre za pač evidentne stvari, zelo jasne, oprijemljive. Tukaj gre za številke, enako kot pri / nerazumljivo/. Tako da odgovori so lahko zelo kratki, enostavni in da se lahko seja tudi zelo hitro zaključi. Treba bo samo pač par stvari utemeljiti, pa bomo videli kje smo. Tako da predlagam, predstavniki Ministrstva za kulturo, da podate odgovor na gradivo, ki ste ga prejeli.