Govor

Dobro jutro. Spoštovane kolegice poslanke in poslanci! Lepo vabljeni na današnji seji! In kot že rečeno, vam želim eno dobro jutro.

Pričenjamo 38. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora. Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanci in sicer poslanka Alenka Jeraj in poslanec Felice Žiža. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili pa sodelujejo poslanka Sara Žibrat, ki nadomešča poslanca Dušana Stojanoviča, poslanka Andreja Kert, ki nadomešča poslanca Lenarta Žavbija, in magister Darko Krajnc, ki nadomešča poslanca magistra Rastislava Vrečka.

Ker do pričetka seje ni bilo predlogov za v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem, in sicer z eno točko, ki se glasi: "Zahteva skupine poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVO ZAHTEVE SKUPINE POSLANK IN POSLANCEV DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI ODLOKA O RAZPISU POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O GOJENJU IN PREDELOVANJU KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE TER O GOJENJU IN POSREDOVANJU KONOPLJE ZA OMEJENO OSEBNO RABO, ki bo potekala na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora.

Kot gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora smo prejeli zahtevo predlagateljev in sicer z dne 9. maj 2024 ter mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 13. maj 2024. K tej točki so bili vabljeni predstavniki Zakonodajno-pravne službe in predstavniki Vlade. Uvodoma pa sedaj dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe, magister Saši Bricelj Podgornik. Izvolite.