Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj! Pozdravljam vse člane in članice odbora ter predstavnike Ministrstva za finance, predstavnike Fiskalnega sveta. Pričenjam 42. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: Soniboj Knežak, Tomaž Lisec in Franc Breznik. Na seji kot nadomestna članica sodeluje Vera Granfol namesto poslanca Tineta Novaka.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVE ZA OBDOBJE 2025-2027.

Predlog odloka je Državnemu zboru predložila vlada, in sicer 10. 4. 2024. Odbor predlog odloka obravnava na podlagi 108., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora. K tej točki so bili vabljeni: Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj ter Zakonodajno-pravna služba. Poleg predloga odloka ste prejeli še naslednja gradiva: zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora, oceno Fiskalnega sveta, mnenje Zakonodajno-pravne službe in pa stališče Vlade Republike Slovenije do ocene Fiskalnega sveta. Rok za vložitev amandmajev je potekal z začetkom obravnave predloga odloka.

Začenjam obravnavo predloga odloka, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga odloka.

Besedo dajem predstavniku Vlade, da poda dopolnilno obrazložitev k členom predloženega odloka. Izvolite, Klemen Boštjančič, minister.