Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Pričenjam 43. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni članice oziroma člani odbora s pooblastilom sodelujejo: magister Miroslav Gregorič namesto Jerneja Žnidaršiča, magister Dean Premik namesto Lenarta Žavbija in Jože Tanko namesto Rada Gladka.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo tako na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O POSTOPKU SODNEGA VARSTVA NEKDANJIH IMETNIKOV KVALIFICIRANIH OBVEZNOSTI BANK, DRUGA OBRAVNAVA.

Predlagateljica zakona je Vlada. Državni zbor je na 18. redni seji 2. 4. 2024 sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, predlog zakona je tudi uvrščen na 70. izredno sejo Državnega zbora, ki bo 13. 5. 2024.

K obravnavi te točke so vabljeni predstavnice, predstavniki Ministrstva za finance, Zakonodajno-pravne službe in Vsesplošnega združenja malih deležnikov. Dodatno so bili vabljeni tudi predstavnice in predstavniki Banke Slovenije.

Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Sodnega sveta, mnenje Vsesplošnega združenja malih deležnikov, pojasnila Ministrstva za finance v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance ter zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora skupine poslank in poslancev, s prvopodpisano Jelko Godec.

Del prilog predlogu zakona ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. Prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v takem primeru sejo potrebno zapreti za javnost. Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je tekel do začetka obravnave predloga zakona in je sedaj zaključen.

Amandmaje so vložile Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica ter prejeli ste tudi amandmaje Poslanske skupine SDS k naslovu predloga zakona ter k 1. do 52. členu predloga zakona, ki so vsebinsko povezani. Obveščam vas, da navedeni amandmaji Poslanske skupine SDS niso poslovniško dopustni. Amandmaji namreč niso v skladu z določbo tretjega odstavka 129. člena poslovnika, ki določa, da se z amandmajem lahko predlagajo tudi novi členi, ki vsebujejo rešitve, izhajajoče iz ciljev in načel predloga zakona.

Cilj danes obravnavanega predloga zakona je uzakoniti postopek sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, medtem, ko se z amandmaji ureja izplačilo nadomestila oziroma odškodnine iz državnega proračuna. Navedena razlika med rešitvami, ki jim sledijo predlagani amandmaji Poslanske skupine SDS ter obravnavani predlog zakona, izhaja tudi iz njihove obrazložitve. Hkrati vloženi amandmaji Poslanske skupine SDS v obravnavi, v obravnavi predlog zakona prinašajo vsebino predloga zakona o izplačilu nadomestil za razveljavljene vrednostne papirje bank v večinskem državnem lastništvu EPA 1419-IX, ki ga je vložil poslanec Jože Tanko, kar posega v večfaznost zakonodajnega postopka pri sprejemanju tega zakona. Odbor zato o teh amandmajih ne bo niti razpravljal, niti odločal.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona.

Želi predstavnica Ministrstva za finance podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? (Da.)

Izvolite, gospa državna sekretarka Nikolina Prah.