Govor

Ja, najlepša hvala! Zdaj v Novi Sloveniji predlagamo spremembe tega odloka, in sicer k četrtemu razdelku, in sicer da se četrti razdelek spremeni tako, da se glasi: glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 24. novembra 2024. Zakaj? Zdaj v Novi Sloveniji torej predlagamo, da se referendum izvede 24. novembra, ko je že načrtovan referendum o drugem bloku krške nuklearke. Zdaj, v zadnjem času se pojavljajo, se je pojavilo tudi še nekaj drugih ključnih vprašanj, ki zadevajo celotno slovensko družbo in v Novi Sloveniji absolutno podpiramo tako imenovani super referendumski dan, ker bi se torej ljudje lahko v enem dnevu izrekli o nekaterih ključnih izzivih, ki so pred nami. Gre, zaradi tega, da se sicer tudi tako kot je Vlada zapisala v svojem prvotnem stališču, da ne bo pomote, Vlada v svojem prvotnem stališču, da se ne izniči volja oziroma da se ne izniči volja ljudi, ki se lahko izraža na evropskih volitvah, vizavi temu, da damo na ta dan tudi glasovanje o kakšnem drugem referendumu.

Zdaj, sprememba volilnega sistema, kar je predmet tega odloka, da bi povprašali seveda ljudi glede preferenčnega glasu. Sprememba volilnega sistema je po oceni Nove Slovenije zelo pomembna, spada med ključne zadeve za Slovenijo in pomembno je, da o uvedbi preferenčnega glasu temeljito razpravljamo in se nanj tudi ustrezno pripravimo, ne v okviru ene že kampanje za evropske volitve, ampak posebej, se pravi na vsebino za super referendumski dan, kar predlagamo. Nujno je torej, da volivci res v zadostni meri vedo, o čem odločajo, kajti zadostna informiranost volivcev ni le politična, temveč tudi pravna predpostavka primernosti in dopustnosti referendumskega odločanja. Torej izvedba referendumov na dan evropskih volitev je popolnoma nesprejemljiva, torej iz dveh vidikov. Prvič zaradi samih, same vsebine na evropskih volitvah, namreč Evropa je pred številnimi izzivi, mi se bomo pa ukvarjali z referendumi in z vsebino v tej volilni kampanji v okviru vprašanj za posvetovalne referendume, namesto s temi izzivi, pred katerimi je Evropa. Zaradi tega predlagam, da naredimo tukaj dva ločena dneva, se pravi en dan 24. november, kjer imamo izzive pred katerimi je izključno Slovenija, v okviru odločanja o referendumih. Se pravi, nuklearka, marihuana, pa vse ostale stvari, tudi preferenčni glas, volilni sprememb volilnega sistema in na drugi strani torej samo evropske volitve. To si ljudje, to si ljudje dobesedno zaslužijo.

Torej vsiljevanje referendumov na dan evropskih volitev po našem mnenju kaže, da v ospredju ne bo sama vsebina referendumov, ampak gospe in gospodje, v tem primeru bi šlo tudi za zlorabo mobilizacije za evropske volitve. Torej glasovanje na referendumu v nedeljo, 24. novembra, kjer smo se v tem Državnem zboru poenotili glede posvetovalnega referenduma o gradnji drugega bloka Nuklearne elektrarne v Krškem bi imelo posledico, bi imelo za posledico boljšo seznanjenost, absolutno boljšo seznanjenost za volivce z vsebino referenduma, saj bo dan za referendume splošno znan, na drugi strani tudi pričakovan, s čimer se bo povečala tudi udeležba na samem referendumu in večja nenazadnje participacija volivcev v samem zakonodajnem postopku.

Torej jaz upam, da ne delimo edini tega mnenja, z nami je to mnenje delila kot sem že dejal prvotno tudi Vlada Republike Slovenije, potem je to stališče seveda spremenila. Tako, da ne vem zakaj vsiljevanje in mešanje hrušk in jabolk v istem dnevu, ampak pustimo ljudem, da imajo zlasti v luči izzivov, ki so pred Evropo v okviru kampanje za evropske volitve, se pravi, dovolj prosto pot, da se znajo seznaniti o vsebinah za Evropske volitve in ključnih izzivih, ki se potem odločajo samo o temi, ki se tiče Evropskih volitev.

Torej, s temi spremembami, ki jih vlagamo predlagamo, da se to glasovanje izvede 24. novembra 2024.