Govor

Predsedujoča, hvala za besedo. Sam sicer nisem stalni član tega odbora. In ker trenutno poteka še en odbor, na katerem sem stalni član, se že vnaprej opravičujem, ker bom moral po razpravi potem zapustiti to sejo. Bom pa seveda z veseljem potem prebral magnetogramski zapis tudi na morebitna moja vprašanja.

Področje športa me še posebej zanima, zato sem danes prisoten tu. Verjetno se boste strinjali z mano, da področje športa je eden tistih segmentov družbe, ki pomembno vpliva ne samo na šport, ampak vpliva tudi na zdravstvo. To lahko vidimo v zadnjem času, glede na to, kakšne stroške ima država s področjem predvsem absentizma? Šport vpliva zagotovo tudi na izobraževanje. In nenazadnje tudi na gospodarstvo, saj manjša produktivnost zaradi slabše gibalne sposobnosti vpliva tudi na gospodarstvo in na dodano vrednost, ki jo ta država ima na delovnega človeka.

Zdaj iz vsega tega navedenega, torej, me veseli dejstvo, da je Vlada Roberta Goloba nekako zagotovila teh 150 milijonov evrov sredstev za izvedbo tega zakona, ki ga je sprejela sicer že Vlada v prejšnjem mandatu. In seveda tu gre pohvala tudi tistim, ki so to sprejemali v prejšnjem mandatu. Se pa strinjam, da je v tem trenutku, ko je bilo treba prerazporejati teh 150 milijonov iz teh petih let na daljše obdobje, zelo pomemben tudi vidik dogajanja v Sloveniji v lanskem letu, ko so del Slovenije zajele poplave in je ta nesreča prinesla visoke izgube in stroške. In temu v sled gre zahvala tudi temu, da so razumeli odločevalci, da je potrebno ta sredstva zdaj nekako razporediti, da se zagotovi za vse tisto, kar potrebujejo.

Glede na to, da se sredstva prerazporejajo, glede na to, da je bilo danes slišati, da je bila absorpcijska moč lokalnih skupnosti in ostalih, ki so se prijavili na razpise pod pričakovanjem, če lahko rečem, da smo 30 milijonov namenili v prvem letu je bilo izčrpanih, 7,4, me zanima naslednje. Lokalne skupnosti vsako leto skozi aplikacijo letnega programa športa oddajajo poročila, skozi katera so navedeni tudi športni objekti. Zato me zanima, ali je razvid teh športnih objektov kje zaveden, ali imamo kot država jasno sliko o mreži in razširjenosti športnih objektov? Glede na to, da se v naslednjih letih pričakuje večje investicije, gre namreč za rekorden znesek, ki v zgodovini Slovenije še ni bil predložen za področje športa, pa še vseeno mislim, da je to kaplja v morje, glede na potrebe in glede na mačehovski odnos do športa v preteklosti. Ali ima država strategijo, če lahko temu rečem, na kakšen način se bo umeščalo objekte ne zgolj tiste na katere se prijavlja lokalna skupnost, ampak tudi tiste objekte, ki so nacionalnega pomena? Namreč, že zdaj so prisotni v državi nacionalni panožni centri. Jaz sem tudi seznanjen, kakor ste sami povedali, da se pripravlja nov nacionalni program športa za naslednje desetletje, zelo pomemben dokument, ki bo na nek način v okviru tudi strategijo razvoja športa. Zato pričakujem, da se bo v tem dokumentu našla tudi strategija umeščanja nacionalnih centrov za celotno državo in v tem tudi upam, da se bo država držala tistega, kar je na začetku ne nazadnje tudi obljubila volivkam, volivcem, da bo zagotavljala razpršenost športnih objektov in ne centralizacije, ker namreč to je zelo pomembno za razvoj športa skozi celotno državo in enakomerno razporeditev.

Sami ste omenili torej, da gre za dolgoletno obdobje. Pri tem bi želel opozoriti na eno zadevo in sicer, da po navadi gradnji objektov sledi najprej razvoj nekih programov in v kolikor se potem ti programi nekako to seme usede, je potem smiselno tudi gradnja objektov, ker v nasprotnem ti objekti samevajo in so zelo potratni. Jaz mislim, da Slovenija ni tako bogata, da bi gradila objekte, ki bi kasneje tudi razpadli in jaz upam, da bo tudi na tem velik poudarek.

Čas covida je prinesel kar eno veliko zgodbo, in sicer zgodbo kjer je ker so motorične sposobnosti ne samo otrok, ampak vseh nas zelo upadle. Tako da jaz upam, da se bo skozi nacionalni program, ki ste ga omenili, ne odvijala zgodba samo objektov in gradnje objektov, temveč tudi samega programa, ki je potreben zaradi tega, da se odpravijo anomalije gibalnega deficita.

Pred nami je razpis, ki opredeljuje mislim, da 32 milijonov evrov za leto 2024 na področju infrastrukture, ki pa je nekako deljena zunanje in notranje površine. Slovenija, lahko rečem iz prve roke, da je ena od tistih držav, ki ima verjetno skorajda najboljšo klimo za to, da se odvijajo športne aktivnosti na zunanjih površinah. Tam, kjer jaz prihajam lahko rečem, da je to 365 dni, mogoče z enega drugega konca Slovenije je to nekoliko manj. Jaz upam, da se bo sledilo pri gradnji objektov tudi v to smer, da se bo zagotavljalo kapacitete tudi na zunanjih površinah, seveda v okviru tistih normativov, ki so določeni. Ker tisto kar se dogaja na zunanjih površinah, če lahko temu rečem v narekovaju, je bistveno bolj zdravo kakor tisto, kar se dogaja v med samimi štirimi zidovi.

Tako, da za zaključek lahko rečem, da sem vesel tega današnjega zakona. Vesel sem, da se tudi Vlada tega zaveda. Pomena športa in da ministrstvo resorno pripravlja pravne podlage, da vse to omogoča. In z veseljem pričakujem seveda tudi nov nacionalni program športa, ki bo v okviru šport športa obsegel vse programe in ne zgolj samo investicije, o katerih se danes pogovarjamo. Hvala.