Govor

/ Himna./

Spoštovane kolegice in kolegi, poslanke in poslanci Državnega zbora, nekdanji predsedniki Komisije za evropske zadeve, nekdanji predsedniki in predsednica Odbora za zadeve Evropske unije, poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu, ministrica za zunanje zadeve in evropske zadeve, gospa Tanja Fajon, nekdanji ministri za zunanje zadeve in ministri za evropske zadeve, spoštovani člani sodišča Evropske unije iz Republike Slovenije, slovenske članice in člani Evropskega odbora regij ter Evropskega ekonomskega in socialnega odbora, vaše ekscelence veleposlanici in veleposlaniki v Republiki Sloveniji, spoštovani govorniki na današnji seji ostali cenjeni gostje, predvsem pa spoštovane Slovenke in Slovenci, ki nas spremljate preko televizijskih ekranov.

Lepo vas pozdravljam na slavnostni seji Odbora za zadeve Evropske unije ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo.

Na današnjo sejo smo povabili nekdanje predsednike komisije za evropske zadeve, to so bili gospod Marjan Šetinc, gospod Lojze Peterle in magister Janez Kramberger. Prav tako smo nanje povabili nekdanje predsednike in predsednico Odbora za zadeve Evropske unije, to so bili gospod Ljubo Germič, Anton Kokalj, gospa Darja Lavtižar Bebler, gospod Branko Grims, gospod Roman Jakič, gospod Jožef Horvat, gospod Kamal Izidor Shaker, gospod Gregor Perič, gospod Darij Krajčič, gospod Igor Peček, gospod Marko Pogačnik in gospod Zvonko Černač. Povabili pa smo tudi vse nekdanje ministre za evropske zadeve in ministra za zunanje, torej zunanje ministre. Vse predsednike komisije in odbora ter ministre, ki se udeležujete današnje seje, posebej iskreno pozdravljam. Rad bi se zahvalil tudi vsem govorcem današnji slavnostni seji, profesor doktor Verici Trstenjak, profesor doktor Ernestu Petriču in gospodu Janezu Janši. Kot govorce smo povabili tudi predsednico Republike Slovenije gospo Natašo Pirc Musar, predsednico Državnega zbora gospo Urško Klakočar Zupančič ter gospoda Boruta Pahorja, bivšega predsednika Republike Slovenije in predsednika Državnega zbora v času slovenskega vstopa v unijo. Žal se zaradi številnih drugih obveznosti ne morejo udeležiti današnje seje.

Spoštovani! Dovolite mi nekaj kratkih misli o obletnici, ki jo obeležujemo, današnjo slavnostno sejo. Pred skoraj 33 leti smo Slovenci ustvarili svojo lastno državo, leto pred tem je 90 odstotkov volivcev na referendumu podprlo sanje o samostojni državi. Samo še enkrat v zgodovini je tako veliko število naših državljanov podprlo določeno odločitev. To je bila odločitev o vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Biti del Evropske unije za nas Slovence nikoli ni pomenilo zgolj gospodarske priložnosti, pomenilo je vrnitev v družino, ki jo povezuje vrednote spoštovanja človekovih pravic, temeljne politične svoboščine, pluralizem ter demokracija. Vse tisto, kar nam je bilo v totalitarni Jugoslaviji odvzeto ali tudi kršeno. Ta vrnitev v Evropo je sovpadala s temeljnim zgodovinskim poslanstvom Evropske unije, ki ga je narekoval padec totalitarnih komunističnih režimov v Evropi, in predvsem oblikovanje celovite in pa svobodne Evrope. Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo sem prepričan, da je napočil čas, ko Evropska unija lahko in tudi mora začeti delovati bolj strateško in dolgoročno ter usmerjeno v uresničevanje cilja, ki so si ga zadali vizionarji Evropske unije, to je Evropa svobodna, cela in v miru sama s seboj, predvsem pa s svojo soseščino. Temu morajo slediti skupni cilji realnega zelenega prehoda in digitalnega prehoda v skupnost, ki bo varovala tudi svoje zunanje meje, predvsem pa tudi svojo prehransko samooskrbo. Kot predsednik Odbora za zadeve Evropske unije ugotavljam, da smo Slovenci kljub nekaj neizkoriščenim priložnostim Evropsko unijo razumeli kot domovino naših domovin, ki krepi naše nacionalne identitete, naše znanje in tudi naš jezik v njej. Vstop v polnopravno članstvo pred 20. leti nam je pomagal, da smo na političnem zemljevidu sveta uveljavili kot kredibilna partnerica in premalo se zavedamo, da nismo zgolj slovenski, temveč tudi evropski državljani. Najboljši način za napovedovanje prihodnosti Evropske unije je njeno aktivno soustvarjanje.