Govor

Hvala lepo. Petkovo popoldne predstavnikom Ministrstva evropskemu poslancu, ki me veseli, da se je tik pred koncem mandata vsaj enkrat oglasil pri delu tega parlamenta in na delu matičnega delovnega telesa.

Zdaj, o današnji seji, kaj lahko rečem? Bom uporabila besede, ki jih je uporabil evropski poslanec: "Poceni politični pristop." O tem danes bomo žal govorili, ker mislim, da je že skoraj vse o namenu današnje seje. Povedala je že predstavnica Zakonodajno-pravne službe, zato me zanima, glede na to, da smo že cel teden poslušali o različnih mnenj Zakonodajno-pravne službe, ki so napisale pač določene poglede s posameznimi akti, ki smo jih ta teden obravnavali in očitke, kako ne upoštevamo mnenja ZPS? Še najboljše, da kar zaključimo sejo in upoštevamo mnenje ZPS in gremo delati kaj bolj pametnega. Ali bomo spet uporabljali neka dvojna merila, kot jih naša opozicija večkrat uporablja? Eno izmed teh je bilo ravno včeraj na Komisiji za Poslovnik. Kolega Tanko nam vrže vnaprej koliko izrednih sej, nujnih sej smo imeli v tem Državnem zboru. Zdaj, če opozicija skliče nujno ali pa izredno sejo je v redu, opozarja na pravilnosti, če jo skličemo mi v Svobodi pa smo, ne vem, neorganizirani pa ne vem, kakšen očitek očitek je bil še izrečen včeraj na seji.

Rekla bi tudi, da glede na vložitev te nujne seje, za katero danes tukaj sedimo, prvi komentar, ki mi je padel na pamet je bilo, da imate izredno kasno paljenje, če se izrazim malo v slengu, pa po domače. Namreč, ta obisk je bil lani marca 2023, pač, neka odločitev je bila potem znana konec decembra, zdaj smo pa aprila 2024. Torej, praktično več kot eno leto po obisku, tako da vidi se, da prihajajo evropske volitve in da je treba na kampanji delati kar aktivno.

Meni je res neverjetno, da se pričakuje sedaj od Vlade ali pa Državnega zbora, da se izrekamo o besedah in obiskih visokih funkcionarjev, ki obiščejo Slovenijo. Jaz mislim, da so nekateri resnično že izgubili kompas, očitno sla po oblasti res nima meja. Jaz mislim, da bi mi v Sloveniji morali biti veseli, če nas obiščejo visoki funkcionarji bodisi Evropske unije ali pa tudi drugih držav ali pa raznih mednarodnih institucij. Jaz mislim, da je to dobro za našo državo in nenazadnje s tem se širi tudi ugled naše države. In zato malo grenko spremljam, da v to mahinacijo SDS se je pustil spraviti tudi evropski poslanec, ki smo ga ne nazadnje izvolili državljanke in državljane Republike Slovenije z željo, da bo delal na ugledu Slovenije. In na ta način, ko se napada celo podpredsednico Evropske komisije, ki dejansko opravlja svojo nalogo, torej ona je komisarka za vrednote v katere mora, in temeljne vrednote Evropske unije so temelji tudi pravne države in ni obiskala torej komisarka samo Ustavnega sodišča v Sloveniji, ampak še v nekaterih drugih državah. Tako da v bistvu je to njena naloga. In zakaj obsojanje tega, koga je obiskala, ko je bila v Sloveniji mi je res nenavadno, res. Evropske volitve se bližajo, 9. junij bo kmalu tu, jaz upam, da naše državljanke in državljani to spremljajo in da ne bodo pozabili na tiste, ki ne skrbijo za ugled naše države.

Tudi se mi zdi res nekoliko nedopustno to, kar je bilo že večkrat v tem mandatu prisotno, da se razvrednoti bodisi delo Ustavnega sodišča, raznih sodišč, skratka pravnih institucij sodne veje oblasti. In ne vem, tako kot je bilo, kot je že predlagatelj povedal, zdaj ne vem, kar vsak lahko vpliva že na vsakega ustavnega sodnika. Ne vem, meni se zdi to nedopustno, tak napad, tako razvrednotenje, manjšanje verodostojnosti. Veste, saj ni čudno, da ne cenijo naše državljanke in državljani politikov, če se obnašamo tako, kot se nekateri obnašajo.

Zdaj ne vem, se sprašujem, če bo zdaj SDS pozvala tudi ustavnega sodnika Jakliča k odstopu, če bomo uporabljali velike vatle, pri katerem je bilo ugotovljeno, da je dejansko kršil ali pa sum do ugotovitve še mora priti. Ne vem, jaz vsaj vem, da espeja nimam, ker sem funkcionar v tej državi.

Zdaj kot že rečeno, volitve so pred vrati, danes tukaj med nami imamo štiri kandidate, torej predlagatelja, kolega Breznika, kolega Grimsa, kolegico Vonta in Brežana. Jaz upam, si želim, da če boste izvoljeni, da boste skrbeli za ugled Slovenije in da ne boste izvajali takih manevrov, kot jih izvajajo nekateri trenutni evropski poslanci in da boste resnično skrbeli za dobrobit naše prekrasne države. Odzvala bi se še na to, kar je predlagatelj v predstavitvi navajal. Kako je rekel? "Še ustavni, priznani ustavni pravniki so se zgražali nad obiskom brez navedbe imena." To je tako kot jaz sedaj rečem rečem: "Ja, in nekateri ugledni ustavni pravniki so bili navdušeni, da je podpredsednica komisije obiskala Ustavno sodišče." Mislim, to neko neko na pamet, brez imen in priimkov in konkretnih dejstev je tako, je govorica, jaz pravim temu. Tako da jaz mislim, da je ta seja, ne vem, kar nekaj in jaz upam, da bomo kmalu konec in da bomo šli delati kaj bolj pametnega, ki bo pomagalo našim državljankam in državljanom.