Govor

Lep pozdrav vsem skupaj!

Začenjamo 39. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in vse ostale prisotne! Imamo nekaj pooblastil: gospod Franc Breznik nadomešča poslanca Žana Mahniča, poslanka Andreja Kert nadomešča poslanca Teodorja Uraniča, poslanka Lucija Tacer nadomešča poslanko Janjo Slugo in poslanec Uroš Bržan nadomešča poslanko Sandro Gazinkovski. Današnje seje se je opravičila poslanka Nataša Sukič. K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve in je določen dnevni red, kot je bil opredeljen s sklicem. Preden nadaljujem bi prosila vse, da preverijo, če so kartice pravilno vložene, ker smo imeli pred tem eno drugo sejo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA VLADI ZA TRANSPARENTNO DELOVANJE INSTITUCIJ IN OHRANITEV SUVERENOSTI SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in je bil dne, 10. 4. 2024, objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Vlade. Bi pa mogoče povedala še to. Da del gradiva za današnjo sejo smo prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebuje osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožiti vprašanja, vas prosim, da za predhodno opozorilo, saj mora v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika sejo zapreti za javnost. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni predstavnik predlagatelja poslanec Franc Breznik, predsednik Vlade, ki se je opravičil, ministrica za kulturo, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki se je tudi opravičil in slovenski poslanci v Evropskem parlamentu in Zakonodajno-pravna služba. Sem povedala, sem navedla, da imamo mnenje Vlade, nimamo mnenja Vlade, nismo dobili. Amandmaji niso bili vloženi in pričenjam z obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s to 26. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o točkah predloga priporočila. Odboru predlagam, da se razprava o vseh točkah in morebitnih vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje ter nato o morebitnih vloženih amandmajih ter nato glasovali o vseh točkah predloga priporočila skupaj. Se strinjamo? Zdaj dajem besedo predlagatelju, predstavniku predlagatelja priporočila gospodu Francu Brezniku, izvolite.