Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, lepo pozdravljeni!

Naj vam uvodoma povem, da bom sejo po pooblastilu predsednika Odbora za zadeve Evropske unije gospoda Franca Breznika kot podpredsednik odbora vodil današnjo sejo sam.

Pričenjam 74. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora, to so: gospod Jonas Žnidaršič, gospod Janez Žakelj in gospod Franc Breznik. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili pa sodelujejo: doktorica Mirjam Bon Klanjšček nadomešča kolegico Lucijo Tacer, kolega Miha Lamut nadomešča kolega Gašperja Ovnika in kolega Jernej Žnidaršič nadomešča kolega Lenarta Žavbija. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni: poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA - TO JE ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO, KI BO V LUKSEMBURGU 29. APRILA 2024.

Gradivo smo prejeli od Vlade 25. aprila na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Sedaj pa prosim ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospo Matejo Čalušić, da nam predstavi izhodišča za udeležbo slovenske delegacije na zasedanju tega sveta. Izvolite, ministrica.