Govor

Spoštovani, spoštovane članice in člani Ustavne komisije, spoštovani vabljeni na današnjo 4. sejo Ustavne komisije, lepo vas pozdravljam in torej pričenjam 4. sejo Ustavne komisije!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje danes ne morejo udeležiti naslednji članice in člani komisije, in sicer, doktor Matej Tašner Vatovec, magistrica Meira Hot in Ferenc Horváth. Imam pa dve pooblastili, in sicer članico komisije Leno Grgurevič nadomešča magister Miroslav Gregorič, člana komisije Danijela Krivca pa kolegica Alenka Jeraj. Zaenkrat je še ni, ampak imam informacije, da so problemi na avtocesti. Do glasovanja, eventualnega, bodo gotovo se nam tudi pridružili.

Sklic seje ste prejeli 19. aprila 2024. Ker do 12. ure včerajšnjega dne nisem prejel predloga za umik točke oziroma razširitev dnevnega reda, bomo na današnji seji obravnavali, kot je bilo zapisano v sklicu 4. seje, naslednjo točko: Predlog za začetek postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z Osnutkom Ustavnega zakona (UZ50a) EPA 1189-IX.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA SPREMEMBO USTAVE REPUBLIKE SLOVENIJE Z OSNUTKOM USTAVNEGA ZAKONA EPA 1189-IX, ki ga je vložila v ustavno revizijski postopek skupina 30 tisoč volivk in volivcev.

Kot gradivo za današnjo sejo, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, ste prejeli: predlog za začetek postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z Osnutkom ustavnega zakona, mnenje Vlade in pripombe Gibanja Zdrava družba.

Na sejo komisije so k obravnavi te točke vabljeni v imenu predlagatelja, torej skupine 30 tisoč volivcev, gospod Ivan Jurgec - lepo pozdravljam! - Ministrstvo za finance - pozdravljam predstavnice -, Državni svet - zaenkrat ne vidim predstavnika in Banka Slovenije - lepo pozdravljam gospoda guvernerja.

Pričenjamo obravnavo predloga, da se začne postopek za spremembo Ustave. Predlagam, da uvodničarji podate svojo predstavitev, - mogoče gospod Jurgec 10 minut, ostali 5 minut, - v kolikor boste pa ocenili, da je, da potrebujete več časa, vas ne bom omejeval.

Zdaj dajem besedo najprej predstavniku predlagatelja za dopolnilno obrazložitev.

Gospod Ivan Jurgec, imate besedo, izvolite.