Govor

Nadaljujemo sejo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: magistra Meira Hot ter Milan Jakopovič. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: namesto poslanke doktor Vide Čadonič Špelič poslanec Jožef Horvat ter namesto poslanke magistrice Andreje Kert poslanec Dejan Süč.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PARLAMENTARNI PREISKAVI,

ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila poslanka magistra Urška Klakočar Zupančič in je bil 19. 4. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 82. seji odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. S sklicem seje ste prejeli naslednje gradivo: predlog zakona, zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora, na e-klop pa potem kot dodatno gradivo mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Mestne občine Ljubljana, skupno mnenje Komisije Državnega sveta, dopis Sodnega sveta, mnenje Državnotožilskega sveta, mnenje Združenja mestnih občin Slovenije ter predlog amandmajev za amandmaje odbora k predlogu zakona. Sedaj so bile vložene še spremembe predloga amandmaja za amandma odbora k 1. členu. K tej točki so bili vabljeni: predlagateljica magistra Urška Klakočar Zupančič, Zakonodajno-pravna služba Ministrstva za pravosodje, ki se je opravičil, Državni svet, Sodni svet, ki so se prav tako opravičili, Državnotožilski svet, Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije ter Združenje mestnih občin Slovenije.

Amandmaji so se lahko vlagali do začetka obravnave predloga zakona na seji odbora. Tako je predlagateljica zakona, poslanka magistra Urška Klakočar Zupančič, pripravila predloge amandmajev za amandmaje odbora k Predlogu zakona z dne 8. 5. 2024 in spremembe k 1. členu.

Začenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj, če se s tem strinjamo.

Besedo dajem vabljenim, najprej predlagateljici zakona magistri Urški Klakočar Zupančič za dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona. Izvolite, prosim.